Nakon požara

Poznato kada se ponovo otvara katedrala Notr Dam

  • Извор: Агенције
  • 07.03.2023. 08:49

Ponovno otvaranje katedrale Notr Dam za posjetioce i vjernike očekuje se krajem 2024. godine.

Zvaničnici Francuske rekli su da se rekonstrukcija katedrale odvija dovoljno brzo da omogući njeno ponovno otvaranje manje od šest godina nakon što je požar uništio krov građevine.

“Povratak tornja na nebo Pariza biće po mom mišljenju simbol da pobjeđujemo, u ‘bici kod Notr Dama’", rekao je on za Asošiejted pres.

Sama rekonstrukcija počela je prošle godine, nakon više od dvije godine rada na tome da spomenik bude dovoljno stabilan i siguran da zanatlije mogu da počnu da ga obnavljaju.

Vlasti su odlučile da obnove spomenik iz 12. vijeka, remek djelo gotičke arhitekture, kakav je bio prije.

To uključuje ponovno kreiranje tornja visokog 93 metra, koji je u 19. vijeku dodao arhitekta Ežen-Emanuel Viole-le-Dik.

U međuvremenu, besplatna izložba pod nazivom "Notr-Dam de Pari: U srcu gradilišta" biće otvorena za posjetioce u utorak u podzemnom objektu ispred katedrale.

Na izložbi će biti predstavljeni tekući radovi na lokaciji, kao i neki ostaci iz vatre i umjetnička djela iz katedrale.

General Žoržlin je najavio da će katedrala ponovo biti otvorena u decembru 2024. godine, u skladu sa ciljem koji je postavio predsjednik Emanuel Makron neposredno nakon požara.

Svakog dana u glavnom gradu i širom zemlje, oko 1.000 ljudi radi na obnovi Notr Dama, rekao je Žoržlin.

Filip Јost, generalni direktor vladine agencije koja nadgleda rekonstrukciju, rekao je da će rezultat "biti vjeran originalnoj arhitekturi" i zato što se "držimo nestalih oblika katedrale" i zato što se "držimo materijala i metode gradnje" srednjeg vijeka.

Požar u katedrali Notr Dam izbio je 15. aprila 2019. godine u kasnim popodnevnim satima ispod krova katedrale, a ugašen je 15 sati kasnije.

U požaru su izgorili krov i kula na krovu, a unutrašnjost katedrale, gornji zidovi i prozori su teško oštećeni.

Već poslije manje od 12 sati od početka požara prikupljeno je više od 900 miliona evra donacija za obnovu katedrale iz cijelog svijeta.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.