Предсједнички избори

Пребројано 99,67 одсто гласова, огласио се Путин: Русија би могла створити тампон зону

  • Извор: РТ Балкан
  • 18.03.2024. 06:56

На основу 99,67 одсто пребројаних гласова на предсједничким изборима у Русији, Владимир Путин освојио је 87,32 одсто, лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки 3,2, лидер комуниста Николај Харитонов 4,3 одсто, а Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију "Нови људи" 3,82 одсто.

У првом обраћању након побједе, Путин је рекао да је извор снаге у земљи руски народ, а висок одзив на изборима повезао са драматичношћу ситуације и чињеницом да Русија брани свој развој са оружјем у руци.

"Када смо били заједно, нико у историји није успио да нас застраши и никада неће. У данашњим условима рад на изборима у Русији није само рутински посао. Овај посао укључује ризик по живот. Погледајте само како се ради на новим територијама. Али то су људи далеко од војних занимања. Они се ничега не боје, раде, испуњавајући своју дужност према отаџбини", јасно је поручио Путин.

Незванични подаци: Убједљива побједа Путина!

Незванични подаци: Убједљива побједа Путина!

Говорећи о изазовима свог новог мандата, руски предсједник је рекао да је потребно позабавити се задаћама специјалне војне операције и ојачати одбрамбене способности и оружане снаге.

Такође је рекао да ће све агенције за провођење закона добити упутства да разоткрију сваког ко се против Русије бори оружјем.

Према Путиновим ријечима, представници Руског добровољачког корпуса "бацају се као топовско месо у строј за мљевење меса на државној граници". Успоредио је РВЦ с Власовљевом војском (Руси који су се борили на страни Нијемаца у Другом свјетском рату) и устврдио да је од 1500 добровољаца око 800 људи убијено.

Путин је такође рекао да је Русија за мировне преговоре. Он је изјавио да би Русија у једном тренутку могла створити "санитарну зону" (тампон зону) на територији Украјине. Тврдио је да ће бити толико дубока да ће је тешко моћи превладати средства за уништавање, првенствено стране производње.

Западни медији о изборима у Русији

И западни медији пренијели су вијест о Путиновој побједи, па британски лист "Фајненшл тајмс" пише да је Путин овом побједом најдуже на власти још од времена Јосифа Стаљина упркос покушајима Запада да уведе жестоке економске санкције против Москве због напада на Украјину, преноси РТ Балкан.

Амерички "Њујорк тајмс", са друге стране, наводи да опозиција у Русији није остварила никакав успјех.

Додик честитао Путину

Додик честитао Путину

Шпански "Мундо" наводи да ће Путин, након што му се заврши и овај шестогодишњи мандат, бити лидер Русије који је најдуже на власти за посљедња два вијека.

Британски "Гардијан" пише да је Путин побиједио на изборима са огромним бројем гласова, али и да је такав резултат био неизбјежан.

Шпански "Паис" наводи да резултати избора показују да је Путин однио "громогласну победу" што је посебно важно имајући у виду да је излазност била поприлично висока.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)