Rumen Radev

Predsjednik Bugarske: Ukrajina želi da nastavi sukob, ali na račun EU!

  • Извор: Агенције
  • 16.07.2023. 18:20

Ukrajinske vlasti žele da se sukob nastavi, uprkos posljedicama po ostale zemlje u regionu, izjavio je bugarski predsjednik Rumen Radev, prenose "RIA Novosti".

"Ukrajina insistira da nastavi da vodi ovaj rat, ali na račun cijele Evrope", kazao je Radev.

Prema Radevu, evropski lideri "uporno pokušavaju da ubede evropske zemlje da slanjem vojne pomoći povećavaju njihovu bezbjednost".

"Međutim, sukob se zaoštrava, a povećava se broj žrtava", naglasio je bugarski lider.

Naime, bugarski predsjednik ranije je upozorio da pružanje vojne pomoći Ukrajini može dovesti do globalnog sukoba, te je apelovao da se Kijevu ne isporučuje oružje.

"Najvrijedniji su mir i ljudski život. Isporuka oružja Kijevu znači da gasimo vatru benzinom, znači da priznajemo da će biti mnogo više žrtava", rekao je Radev u intervjuu za "Darik radio", prenose "RIA Novosti".

Kako je istakao, vojna pomoć Kijevu znači slaganje sa stavom da sukob treba da se vodi do potpunog poraza jedne strane, što neminovno i postepeno uvlači zemlju "u globalni sukob i mogućnost nuklearnog samouništenja".

Radev je poručio da njegova zemlja ne treba da šalje oružje Ukrajini jer time podržava sukob.

Međutim, novi bugarski ministar odbrane Todor Tagarev kazao je da njegova zemlja želi da se priključi Kontakt grupi za podršku Ukrajini, odnosno da značajnije doprinese naporima Evropske unije pri snabdijevanju trupa kijevskog režima municijom.

"Vrlo otvoreno želimo da se pridružimo ovoj koaliciji. Mislim da ćemo moći da obezbijedimo dio potrebne municije za Ukrajinu", rekao je Tagarev u intervjuu za "Politiko", te dodao da s tim u vezi ne postoji zvanična politička odluka, ali da će se potruditi da nađu način da to i ostvare.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм