Kolombo

Predsjednik Šri Lanke pobjegao iz rezidencije pred naletom demonstranata

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2022. 12:14

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobjegao je iz rezidencije u Kolombu neposredno prije ulaska demonstranata nezadovoljnih zbog ekonomske krize.

Veliki broj demonstranata okupio se oko rezidencije sa zahtjevom predsjedniku da podnese ostavku i okrivljuju loše rukovođenje za najveću ekonomsku krizu u istoriji Šri Lanke.

Izvor iz Ministarstva odbrane rekao je za agenciju Frans pres da su demonstranti jurnuli na kapije nakon čega su vojnici ispalili hice u vazduh kako bi ih zadržali dok Radžapaksa nije prebačen na bezbjedno.

"Predsjednik je ispraćen na bezbjedno. On je i dalje predsjednik i pod zaštitom je vojne jedinice", izjavio je izvor.

Premijer Ranil Vikremesinge, koji će preuzeti ulogu predsjednika ukoliko Radžapaksa podnese ostavku, zatražio je hitno održavanje sastanka administracije radi pronalaženja brzog rješenja za političku krizu.

Policija je sinoć uvela policijski čas u većim gradovima, ali ga je ukinula jutros nakon kritika pravnika i opozicionih političara koji smatraju da je ilegalan.

Demonstranti optužuju Radžapaksu za ekonomske probleme i blokirali su prilaze ka njegovoj kancelariji.

Ekonomska kriza izazvala je nestašicu osnovnih roba, poput goriva, gasa i lijekova zbog čega ljudi moraju da stoje u dugim redovima da bi kupili ograničene količine potrepština.

Šri Lanka je u aprilu objavila da suspenduje otplatu stranih dugovanja zbog nedostatka strane valute. Ukupan iznos stranog dugovanja Šri Lanke iznosi 51 milijardu dolara od kojih mora da do kraja 2027. godine otplati 28 milijardi dolara. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.