Аргентина

Предсједник започео шок терапију: Ослабила домаћа валута

  • Извор: РТС
  • 13.12.2023. 13:01

Аргентинске власти су ослабиле вриједност пезоса у односу на амерички долар за више од 100 одсто. Према новом курсу, један амерички долар вриједи 800 пезоса умјесто досадашњих око 400. Најављене су мјере строге штедње у јавном сектору и могућа хиперинфлација. Министар економије захтијева економску "шок терапију". Предсједник Хавијер Милеи је распустио девет министарстава, а земља ММФ-у дугује 44 милијарде долара.

Убрзо након што је нови предсједник Аргентине Хавијер Милеи преузео дужност његова администрација је саопштила да ће ослабити вриједност домаће валуте у односу на амерички долар за више од сто одсто.

Наводе да је у питању "терапија економског шока", а која је, како кажу, била дио изборних обећања Милеија са циљем да се ријеши "најгора економска криза у Аргентини у посљедњих неколико деценија".

Министар економије Луис Капуто најавио је да ће према новом курсу један амерички долар вриједити 800 пезоса, умјесто садашњих 391.

Аргентина је од 2019. вјештачки одржавала своју валуту строгом контролом њеног кретања.

Резултат такве политике била је повећана потражња за америчким доларом на неформалном тржишту валута, гдје се пезос котирао по много нижој стопи од званичне.

Мјере штедње 

Ресорни министар је упозорио да слиједи и огромно смањење буџета за јавне послове.

Капуто је навео да нова политика штедње подразумијева смањење субвенција за гориво и јавни саобраћај, али и потпуно замрзавање средстава на одређено вријеме за поједине велике уговоре претходне владе и оглашавање.

Нове аргентинске власти укидају и расписивање јавних тендера, а биће поништени и одобрени тендери чија израда још није почела.

"Реалност је да новца за плаћање јавних радова нема и да су та средства, као што сви Аргентинци знају, често завршавала у џеповима политичара или бизнисмена", истакао је Капуто.

Најава могуће хиперинфлације

Министар  је истакао и да је од претходних власти наслиједио најгоре економско стање у историји Аргентине и да мора да предузима бројне и ефикасне кораке са циљем да се избјегне хиперинфлација.

"Упозоравам грађане Аргентине да ће, у погледу инфлације, стање бити горе него прије неколико мјесеци. И то кажем зато што је, како каже предсједник, боље рећи непријатну истину него удобну лаж", рекао је Капуто, а преноси Ел Паис.

"Да бисмо могућу хиперинфлацију разумјели у бројкама - говоримо о млијеку које са 400 пезоса може да скочи на 60.000 пезоса за годину дана. Наша мисија је да избјегнемо такву катастрофу", додао је.

Нагла инфлација и дуг од 44 милијарде долара

Аргентина се суочава са наглом инфлацијом, при чему су цијене порасле за око 150 одсто током 2022.

Државни дуг је изузетно висок, а око 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва.

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева истакла је ове мјере "храбрим" и нагласила да ће ММФ помоћи у стварању амбијента за раст приватног сектора.

"Поздрављам одлучне мјере. То је важан корак ка обнављању стабилности и поновној изградњи економског потенцијала земље", рекла је Георгијева, а преноси Би-Би-Си.

Аргентина ММФ-у дугује 44 милијарде долара.

Шта ће рећи Конгрес

Милеи је током предсједничке кампање обећао да ће укинути Централну банку, замијенити пезос доларом, али је и махао моторном тестером која је симболизовала напоре да се пресијече и скрати корумпирани државни апарат.

Већ је укинуо девет министарских ресора.

Међутим, нејасно је да ли ће странка и коалиција аргентинског предсједника, трећа по снази у Конгресу, бити у стању да спроведе све најављене мјере штедње без великих политичких сукоба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.