Ministarstvo pravde

Predstavljena Netanjahuova reforma pravosuđa

  • Извор: СРНА
  • 04.01.2023. 20:33

Izraelsko Ministarstvo pravde predstavilo je danas reformu pravosudnog sistema koju je ranije najavio premijer Benjamin Netanjahu s ciljem da umanji uticaj Vrhovnog suda.

Ministar pravde Jariv Levin predstavio je seriju promjena s ciljem da se umanje ovlaštenja pravosudnih organa, uključujući mogućnost da poslanici usvajaju zakone koje je blokirao Vrhovni sud i proglasio ih neustavnim, prenio je AP.

Kritičari navode da će plan potkopati demokratiju u ovoj zemlji jer će apsolutnu vlast dobiti nova vladajuća koalicija koja je najviše desno orijentisana u istoriji Izraela.

Levin je saopštio da će skupština, koja ima 120 poslanika, moći da poništi odluku Vrhovnog suda prostom većinom od 61 glasa. On je predložio da političari dobiju veću ulogu u imenovanju sudija Vrhovnog suda.

On je u govoru rekao da je povjerenje javnosti u pravosudni sistem na istorijskom minimumu i da je trenutno prava vlast u rukama sudija, a ne izabranih zvaničnika.

"Izlazimo na izbore i glasamo, biramo, ali stalno za nas odlučuju ljudi koje nismo izabrali. To nije demokratija", naglasio je Levin.

Izraelski državni tužilac već je kritikovao ovaj plan, kao i opozicija, a bivši premijer Jair Lapid rekao je da će se boriti "na svaki mogući način" protiv ove reforme i da će je poništiti ako se vrati na vlast.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.