Japan

Premijer i ministri jeli ribu u Fukušimi pred kamerama

  • Извор: Агенције
  • 31.08.2023. 04:05

Japanski premijer Fumio Kišida i tri ministra iz Vlade jeli su juče riblji sašimi, kako bi pokazali da je konzumiranje ribe bezbjedno nakon ispuštanja tretirane radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane "Fukušima Daići“.

Ministar ekonomije i industrije Jasutoši Nišimura, koji je bio na sastanku, rekao je novinarima da su Kišida i trojica ministara jeli sašimi od iverke, hobotnice i brancina koji su ulovljeni kod obale Fukušime nakon ispuštanja vode, zajedno sa povrćem, voćem i činijom pirinča koji su ubrani u ovoj prefekturi, prenio je AP.

Dva državljanina BiH uhapšena zbog šverca migranata u Hrvatskoj

Dva državljanina BiH uhapšena zbog šverca migranata u Hrvatskoj

"Važno je pokazati sigurnost zasnovanu na naučnim dokazima i odlučno širiti informacije u Japanu i izvan", rekao je Nišimura.

Ispuštanje prečišćenih otpadnih voda u okean počelo je u četvrtak, 24. avgusta, i očekuje se da će trajati decenijama. Tome se oštro protive ribarske grupe i susjedne zemlje.

Vatra svetog Ilije: Piloti snimili rijedak fenomen

Vatra svetog Ilije: Piloti snimili rijedak fenomen

Kina je, kao odgovor, odmah zabranila sav uvoz japanskih morskih plodova. U Južnoj Koreji, hiljade ljudi pridružile su se tokom vikenda protestima zbog ispuštanja vode u Fukušimi.

Svi rezultati analize uzoraka morske vode i ribe od prošle sedmice bili su daleko ispod postavljenih bezbjednosnih granica.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: