Objavljeni potresni detalji tragedije

Preminula žena koju je na plaži u Hrvatskoj udario grom: Očajnički tužan slučaj

  • Извор: Агенције
  • 20.10.2022. 20:32

Fizioterapeutkinja iz Britanije koja je sa svoje dvoje djece bila na odmoru u Hrvatskoj umrla je nakon udara groma koji ju je pogodio u desno uho.

Patolog iz Nottingahmshirea Mairin Casey opisala je smrt nesrećne Danielle DiMambro kao "nevjerojatno tužan slučaj".

DiMambro se opuštala na plaži u Splitu sa svojom kćerkom 20. augusta 2022. kada ju je udario grom.

Prolaznik joj je dao prvu pomoć i umjetno disanje, ali je DiMambro pretrpjela hipoksičnu povredu mozga koja nastaje kada je dotok kiseonika u mozak ograničen te joj nije bilo spasa, prenosi Net.hr pisanje britanskih medija. Hitno je prebačena u bolnicu, a zatim je zbrinuta na intenzivnoj njezi prije nego što je mogla biti vraćena u Britaniju.

Preminula je od povrede mozga 7. oktobra, utvrdio je patolog.

"Smatra se da je munja ušla kroz desno uho", rekla je Casey na saslušanju u Nottinghamskom vijeću u srijedu.

DiMambro (48) iz Mansfield Roada, je bila na respiratoru na intenzivnoj njezi u Nottinghamu i njezino je stanje redovno pregledavano. Dali su joj lijekove protiv napadaja i liječili je od visoke tjelesne temperature i urinarne infekcije. Njena je porodica zatražila stručno mišljenje od specijalista u Londonu koji se složio da je prognoza "loša".

Specijalist je potvrdio da DiMambro, majka dvoje djece, vjerojatno neće postići značajno neurološko poboljšanje. Nakon razgovora s njenom porodicom, uključujući njenog brata i roditelje, donesena je odluka o skrbi "neurološkom putu", prema savjetima ljekara.

"I, nažalost, nakon njene egzacerbacije, stavljena je na palijativnu brigu za kraj života", rekla je Casey.

DiMambro je preminula 7. oktobra ove godine u bolnici u Nottinghamu. Njen je identitet potvrdio njen ljekar. Primarni uzrok smrti, koji je označen kao 1a, bila je hipoksična ishemijska ozljeda mozga, zatim 1b, srčani zastoj, zatim "udar munje" i infekcija mokraćnog sistema.

"Ovo je vrlo neobičan i očajnički tužan slučaj", rekla je Casey, koja je otvorila i zaključila istragu na istom ročištu.

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм