Moskva

Prijatelj Britanca osuđenog na smrt u Rusiji: Presuda je provokacija

  • Извор: Телеграф
  • 10.06.2022. 10:46

Prijatelj britanskog vojnika, kojeg su zarobilje ruske snage dok se borio na strani Ukrajine, rekao je da će njegova smrtna kazna "osnažiti" one koji se i dalje opiru ruskom napredovanju.

Ajden Aslin (28) osuđen je zbog akcija zbog nasilnog preuzimanja vlasti na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici.

Drugi Britanac, Šon Piner (48) i Marokanac Saudun Brahim osuđeni su zajedno sa Aslinom nakon što su sva trojica optužena da su "plaćenici" koji se bore sa ukrajinskim trupama.

Sva trojica su osuđena na smrtne kazne, a ruski mediji prenose da će biti strijeljani.

Brenan Filips, bivši američki vojnik koji je upoznao Aslina u Siriji i radio zajedno sa njim u Ukrajini, rekao je da je presuda "provokacija".

"Mislim da će to osnažiti druge više nego bilo šta. Koje god efekte da su mislili da će postići ovim, ja se ne slažem, i mislim da to neće biti dobro primljeno. Ovo su uradili kao provokaciju", rekao je Filips.

Filips, iz Tenesija, je dodao da su "mnogi ljudi očekivali" da će Rusija izabrati "najprovokativniji stav koji bi mogla da zauzme" - odnosno smrtnu kaznu.

"Mislim da će njihovo zarobljeništvo trajati još malo, ali sam uvjeren da će se bezbjedno vratiti svojim porodicama", rekao je on, prenosi "Independent".

Britanska vlada insistira na tome da kazne nemaju legitimitet i da se njih dvojica tretiraju kao ratni zarobljenici.

Ruska agencija "Interfax" prenosi da će muškarci moći da ulože kaznu.

Filips je rekao da Aslin živi u Ukrajini od 2017. godine, gdje je započeo novi život.

"Njegova vjerenica je Ukrajinka. Imaju ili su imali kuću izvan Marijupolja i on je bio dio 36. brigade. Imao je život u Ukrajini i njeno državljanstvo", rekao je on, prenosi "Telegraf.rs".