Снажан тропски циклон

Пријети катастрофа: У једном дану се очекују количине кише које падну за 20 година

  • 24.10.2023. 12:58

Над Арабијским морем формирао се веома снажан тропски циклон, који ће се сада директно обрушити на Арабијско полуострво, односно на сјевероисточни дио Јемена и југозападни дио Омана.

Над отвореним дијелом мора удари вјетра у циклону били су 205 километара на час, а тропски циклон својим центром прошао је мало источније од острва Сокотра. Овом острву који се одликује полупустињском климом донио је рекордне кише, поплаве, олујне вјетрове и високе таласе.

Данас ће тропски циклон директно погодити сјевероисточно обално подручје Јемена и то у близини града Ал Гајда, који би могао да претрпи катастрофалну штету.

Први пут забиљежен судар планета

Први пут забиљежен судар планета

Очекују се урагански вјетрови од 120 км/х и таласи висине и преко 10 метара, а оно што посебно забрињава јесте киша. Непосредно пред обално подручје вјетрови ће бити 160 километара на час, што одговара ураганима 4. категорије.

Очекују се екстремно обилне падавине, при чему би за 24 до 48 сати пало и преко 500 литара кише по квадратном метру. То је количина киша која у Србији и у Београду падне за нешто мање од годину дана.

Иначе, тропски циклон погодиће пустињски дио, јер се већи дио Омана и Јемена састоји од пустиња.

У овом дијелу свијета за годину дана у просеку падне око 50 литара кише по квадратном метру, од тога око 2 литра у октобру, док ће овај циклон за дан до два донијети кишу која у просеку падне за 10 година.

Просјечна количина падавина у граду Ал Гајда у октобру је 2 литара, а очекује се и до 200 пута више кише, на ширем подручју града око 500 литара.

Овакве падавине донијеће разорне поплаве и бујице и велику материјалну штету у насељеним предјелима.

Уласком на копно, тропски циклон врло брзо ће ослабити на тропску олују, а олуја ће нагло слабити како се буде премештала према централном дијелу Јемена.

Мрак јој пао на очи кад је видјела шта је усисала

Мрак јој пао на очи кад је видјела шта је усисала

У наредна два дана чак ће и најсушнији централни предели Јемена добити 10 до 50 литара кише, што су падавине за годину дана, па се такође очекују поплаве и бујице.

Дејство тропског циклона осјетиће се од града Мукала на западу у Јемену све до запада до града Салах у Оману.

И док је у предјелима свијета гдје се јављају тропски циклони (урагани, тајфуни) они карактеристчна појава током љета и јесени (мај-новембар), изнад Арабијског мора и Бенгалског залива тропски циклони настају у вријеме "тишина", односно у периоду између смјене љетњег и зимског монсуна (октобар-новембар) и смјене зимског и љетњег (април-мај), јер су тада висинске струје веома слабе и на висинама преовлдавају тушине.

Тропски циклони у области Арабијског мора веома су ријетка појава, годишње у просјеку 2-3. Могу се обрушити на западну и сјеверозападну обалу Индије, обалу Пакистана, Омана и Јемена, али и да ударе о исток Африке, односно Сомалију.

Шокантан снимак из школе: Тинејџер се прикрада дјевојчици иза леђа и пуца јој у главу!

Шокантан снимак из школе: Тинејџер се прикрада дјевојчици иза леђа и пуца јој у главу!

Највећи дио ових предјела су пустиње, па када тропски циклон удари о копно, осим разорног вјетра донесе падавине које у просјеку падну и за 10 до 20 година, при чему суво пустињско тло не може да прихвати такву количину падавина, па настану разорне поплаве и бујице.

Kолико је опасно када тропски циклон удари о пустињска подручја, говори и медитерански ураган Данијел, који је у септембру погодио сјевероисток Либије, разорио град Дерна и убио око 20.000 људи.

У јулу се снажан ураган са Тихог океана обрушио на пустињски дио југозапада САД (Kалифорнија), при чему су у пустињама око Долине Смрти пале кише које падну за 10 година, а рекодне кише и поплаве добио је и Лос Анђелес, који у просјеку у јулу нема падавине, а тропска олуја донела је у једном дану 100 литара кише или трећину падавина од годишњег нивоа.

Тропски циклони када је ријеч о полупустинсјким предјелима могу се јавити и на западу Аустралије.

Непријатељ кога се Израел прибојава: Шта је Хезболах и колико је моћан

Непријатељ кога се Израел прибојава: Шта је Хезболах и колико је моћан

Иначе, док ће веома снажан тропски циклон данас поготити Арабијско полупострво, над Бенгалским заливом формирао се знатно слабији тропски циклон, који ће се као циклон са вјетровима од 150 километара на час обрушити директно на погранични дио Бангладеша и Мјанамара, уз поплаве и бујице, а јаки вјетрови и обилне кише, уз виоске таласе погодиће и сјевероисточни дио Индије и шире подручје Kалкуте.

Иако су и овдје тропски циклони ријетка појава, два до три у просјеку годишње, могу бити опасно разарајући, нарочито због тога што се обрушавају на једну од најгушћу насељену област у свијету, гдје живи више стотина милиона људи на малом простору.

У мају 2008. године тропски циклон са Бенгласког залива убио је у Мјанмару више од 100.000 људи, док је 1970. године у тропском циклону у Бангледашу настрадало око милион људи, пише Телеграф.рс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.