Liz Trus

Prijetnja Kini iz Britanije: Igrajte po pravilima

  • Извор: Агенције
  • 28.04.2022. 10:22

Liz Trus, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije, upozorila je Kinu da izvuče pouke iz snažnog ekonomskog odgovora SAD i NATO na rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da će se Peking suočiti sa posljedicama ako ne bude "igrao po pravilima".

U svom govoru Londonu, Trus je rekla da evropske zemlje moraju da prestanu da budu "naivne po pitanju geopolitičke moći ekonomije" i da se postave strožije sa zemljama kao što je Kina.

"Zemlje moraju da igraju po pravilima, a to uključuje i Kinu", rekla je ona, dodajući da Peking "brzo gradi vojsku sposobnu da projektuje moć duboko u oblasti od evropskog strateškog interesa".

"Govoreći o usponu Kine kao neizbježnom, mi im pomažemo i radimo njihov posao. Zapravo, njihov uspon nije neizbježan. Neće nastaviti da raste ako ne budu igrali po pravilima", rekla je ona i dodala:

"Pokazali smo sa Rusijom kakve smo odluke spremni da donesemo kada se prekrše međunarodna pravila. Pokazali smo da smo spremni da damo prioritet bezbjednosti i poštovanju suvereniteta u odnosu na kratkoročnu ekonomsku dobit".

Čini se da su komentari ministarke upozorenje Pekingu da će se suočiti sa teškim ekonomskim posljedicama ako pokrene napad na Tajvan, iako su njeni saradnici rekli da ona iznosi opšte mišljenje o "obuzdavanju agresivnog ponašanja Kine".

Trus je u međuvremenu pozvala saveznike da snabdiju Ukrajinu ratnim avionima, tvrdeći da je rat nacije protiv Rusije "naš rat" jer je pobjeda Ukrajine "strateški imperativ za sve nas".

"Teško oružje, tenkovi, avioni - kopanje duboko u naše zalihe, povećavanje proizvodnju. Moramo sve ovo da uradimo", zaključila je ona.