BBC

Princ Muhamed bin Salman htio da ubije kralja otrovnim prstenom - tvrdi bivši obaveštajac

  • Извор: Агенције
  • 25.10.2021. 21:57

Sad al Džabri u razgovoru za američku televiziju CBS posvjedočio je da je Bin Salman rekao jednom rođaku da na taj način želi da oslobodi tron ocu.

Saudijski princ Muhamed bin Salman svojevremeno je predlagao ubistvo kralja Abdulaha i to otrovnim prstenom, rekao je nekadašnji glavni obavještajac u toj zemlji.

Sad al Džabri u razgovoru za američku televiziju CBS posvjedočio je da je Bin Salman rekao jednom rođaku da na taj način želi da oslobodi tron ocu.

U kraljevskoj porodici su u tom periodu vladale napetosti.

Saudijska vlada je saopštila je da je Džabri diskreditovani bivši zvaničnik koji je i u prošlosti izmišljao stvari.

U intervjuu za emisiju "60 minuta", Džabri je rekao da je princ, sin kralja Salmana, pravi vladar Saudijske Arabije i rekao da se radi o "psihopati i ubici, koji na Bliskom istoku ima neograničene resurse i predstavlja opasnost za Ameriku i čitav svijet."

On je rekao da je 2014. princ predložio njegovom rođaku Muhamedu bin Najefu, tada ministru policije, da organizuje ubistvo kralja Abdulaha.

"Rekao mu je: 'Hoću da ubijem kralja Abdulaha, a mogu da nabavim otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je samo da se rukujemo i on će biti gotov", kazao je Džabri.

"Ne znam da li je to samo bilo hvalisanje… Ali kada je to rekao, mi smo ozbiljno shvatili", dodao je.

Džabri je kazao da je stvar riješena privatno, unutar kraljevskog dvora.

Dodao je da je sastanak tajno sniman i da je znao da postoje dve kopije video zapisa.

Kralj Abdulah preminuo je 2015. u 90. godini, a na prestolu ga je naslijedio njegov polubrat Salman.

On je najprije imenovao Muhameda bin Najefa za princa prestolonasljednika.

Ipak, 2017. je na toj poziciji Bin Najefa naslijedio Muhamed bin Salman.

Bin Najef je sklonjen i sa funkcije ministra policije, a navodno je potom stavljen u kućni pritvor, prije nego što je prošle godine završio u zatvoru pod još uvijek nerazjašnjenim optužbama.

Džabri je pobjegao u Kanadu kada je Bin Najef smijenjen.

Rekao je da ga je 2018. upozorio prijatelj iz obavještajnih krugova da je Muhamed bin Salman poslao tim plaćenika da ga ubije.

To se navodno desilo samo nekoliko dana pošto je u Turskoj ubijen disident i novinar Džamal Kašogi.

Bin Salmanov tim plaćenika navodno je sletio na aerodrom u Otavi ali su deporotovani kada su carinski službenici otkrili da nose "sumnjivu opremu za DNK analizu".

Prošle godine, Džabri je protiv princa prestolonasljednika podnio tužbu pred američkim sudom zbog navodnog pokušaja ubistva.

Pricn je odbacio ove tvrdnje, kao i navode da je umiješan u Kašogijevo ubistvo, iako su američke obavještajne agencije imale informaciju da je on odobrio operaciju.

BBC je kontaktirao predstavnike saudijske vlade za komentar o ovim optužbama.

U saopštenju saudijske ambasade u Vašingtonu dostavljenom televiziji CBS, navodi se da je Džabri diskreditovani bivši zvaničnik vlade koji je i ranije izmišljao podatke kako bi sakrio sopstvene finansijske malverzacije vrijedne više milijardi dolara koje su "njemu i porodici omogućile raskošan život".

Džabrija je nekoliko saudijskih kompanija i institucija tužilo zbog navodne korupcije, a kanadski su mu je zamrzao sredstva uz obrazloženje da postoje "ubedljivi dokazi o prevari".

On je negirao da je ukrao državni novac, rekavši da su ga nekadašnji poslodavci bogato nagradi.

U martu 2020, saudijske vlasti su pritvorile Džabrijevog sina Omara i kćerku Saru u, kako su organizacije za ljudska prava saopštile, očiglednom pokušaju da ga primoraju da se vrati u zemlju.

Prošlog novembra, dva mjeseca pošto je njihov otac tužio prestolonasljednika, braću i sestre je saudijski sud osudio na devet i šest i po godina zatvora zbog pranja novca i pokušaj bjekstva iz zemlje.

Oni su negirali optužbe.

Apelacioni sud je potvrdio njihove kazne na tajnoj raspravi na kojoj optuženi nisu bili prisutni.

(BBC)

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина