Летонија

Приведено 19 људи због истицања руских и совјетских симбола

  • Извор: СРНА
  • 10.05.2024. 14:50

Летонска полиција привела је 19 људи због истицања руских и совјетских симбола током обиљежавања 9. маја - Дана побједе у Другом свјетском рату.

Из летонске полиције саопштено је да су власти покренуле двије кривичне истраге због "оправдавања геноцида, злочина против мира и ратних злочина", преноси "Раша тудеј".

Један мушкарац приведен је јер је "слушао прегласно музику" код споменика Саласпилс, мјеста нацистичког концентрационог логора недалеко од Риге.

Према исказима очевидаца, мушкарац је слушао популарну совјетску пјесму "Ждралови", која је написана крајем 1960-тих година и посвећена је палим војницима у Другом свјетском рату.

Такође, међу другим прекршајима које су детектовали летонски полицајци су покушаји полагања цвијећа на некадашњим ратним споменицима, као и истицање совјетских симбола на аутомобилима.

Од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. године, велики број европских земаља увео је сличне рестрикције који се односе на руске симболе, укључујући заставе Доњецке и Луганске Народне Републике, као и симболе "З" и "В", који симболишу руску специјалну војну операцију у Украјини.

Такође, у многим европским земљама забрањена је Георгијевска лента, популарни симбол прослава Дана побједе у Русији.

Група бајкера ​​у мајицама и прслуцима са обиљежјима бајкерског клуба "Ноћни вукови" стигла је јуче у Трептауер парк у Берлину, гдје се налази главни совјетски ратни споменик. Како преноси "Билд", на лицу мјеста је било јако присуство полиције, а полицајци су провјеравали да ли људи имају забрањене симболе и одјећу која укључује историјске војне униформе и Георгијевску ленту.

Медији су пренијели да је због разних прекршаја приведено укупно 10 лица. У чланцима се наводи да су неки људи успјели да прокријумчаре забрањене ствари кроз полицијске кордоне, а да су неки, наводно, вријеђали полицајце.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм