Izbori 

Prva žena predsjednik Gruzije  

  • 29.11.2018. 07:47

Salome Zurabišvili pobijedila je na predsjedničkim izborima u Gruziji i postala prva žena na čelu ove zemlje.

Poslije prebrojavanja skoro svih glasova, Zurabišvili, koja je francuskog porijekla, dobila je 59 odsto glasova, dok je njen suparnik Grigol Vašadze dobio 40 odsto glasova. 

Ona je imala podršku vladajuće stranke Gruzijski san, a Vašadze je bio zajednički kandidat opozicije, prenio je Bi-Bi-Si. 

U Gruziji će stupiti na snagu novi Ustav, prema kojem pozicija predsjednika postaje uglavnom ceremonijalna. 

Zurabišvili (66) je rođena u Parizu nakon što su njeni roditelji izbjegli iz Gruzije 1921. godine poslije aneksije koju su izvršile sovjetske snage. 

Izgradila je karijeru u francuskoj diplomatskoj službi i postavljena za ambasadora u Tbilisiju 2003. godine. Kasnije je napustila taj položaj, a tadašnji predsjednik Mihail Sakašvili imenovao ju je za ministra spoljnih poslova. 

Zurabišvili je izjavila da se zalaže za uravnotežene odnose Gruzije sa Rusijom i Zapadom. Vašadze, koji je bio ministar spoljnih poslova tokom rata Gruzije i Rusije 2008. godine, ocijenjen je kao više naklonjen Zapadu. 

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.