"AS700 Sjangjun"

Први комерцијални цепелин произведен у Кини - пробни лет успјешно окончан

  • Извор: РТС
  • 02.04.2024. 22:27

Кинески државни медији јављају да је дирижабл који је развила домаћа Авио-индустријска корпорација (AIC) успјешно окончао први пробни лет са путницима.

"AS700 Sjangjun" је назив првог комерцијалног цепелина произведеног у Кини, који је током пробног лета безбједно превалио око 180 километара на релацији између два мања локална аеродрома у провинцији Хубеи.

Корпорација Aviation Industry Corporation of China (AIC) посједује Институт за посебне летјелице, који је одиграо водећу улогу у конструисању и усавршавању те летјелице.

"AS700", којим управља један пилот, је предвиђен да носи највише десет људи. Максимални долет му је 700 километара и развија брзине до 100 километара на час.


Очекују се даљи тестови на дужим релацијама, након чега ће почети масовнија производња и увођење у комерцијалну употребу.

Примјену ће наћи превасходно у туризму, за разгледање пејзажа, и рекламирању, али би у будућности могао бити коришћен и као замјена за пропелерске авионе на краћим релацијама.

Његови конструктори тврде да би чак могао да одигра улогу и у спасавању.

Цепелин или дирижабл је летјелица која је први пут конструисана на самом почетку 20. вијека. Мада су у њу полагане велике наде и када је у питању цивилно и ратно ваздухопловство (прекоокеански летови, односно, извиђање и бомбардовање), до почетка Другог свјетског рата на маргине ваздушног саобраћаја су је потиснули поузданији и безбједнији авиони.

Када је у питању туризам, међутим, дирижабл има одређене предности, као што је лаган лет на малим висинама који омогућава дуже разгледање, уз удобност каква не постоји у балонима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)