Три кључне тачке

Први писани документ за крај непријатељства са Израелом - ово су детаљи

  • Извор: Телеграф
  • 13.02.2024. 08:30

Француска је доставила писани приједлог Бејруту са циљем да се окончају непријатељстава са Израелом и ријеше спорна питања око границе између Либана и Израела, наводи се у документу у који је Ројтерс имао увид.

"Дали смо приједлоге. У контакту смо са Американцима и важно је да удружимо све иницијативе и изградимо мир“, рекао је француски министар спољних послова Стефан Сежурне на конференцији за новинаре у понедјељак.

Тај документ, први писани приједлог који је упућен Бејруту током недјеља посредовања Запада, француски министар спољних послова је прошле недјеље доставио највишим либанским државним званичницима, укључујући премијера Наџиба Микатија, рекла су четири висока либанска и три француска званичника.

Владо (54) осуђен јер је на Фејсбуку полицајце назвао идиотима

Владо (54) осуђен јер је на Фејсбуку полицајце назвао идиотима

У приједлогу Париза позивају се либански борци, укључујући и елитне јединице милитантног покрета Хезболах, да се повуку 10 километара од границе са Израелом, преноси британска агенција.

У њему се прецизира да је циљ спречавање сукоба "који ризикује да измакне контроли" и спровођење "потенцијалног прекида ватре када се за то стекну услови", а он такође предвиђа преговоре о разграничењу спорне копнене границе између Либана и Израела.

Конкретно, план у три тачке предвиђа десетодневни процес деескалације који се завршава преговорима о граници, а један француски дипломатски извор рекао је да је приједлог упућен владама Израела, Либана и руководству Хезболаха. План предлаже да либанске оружане групе и Израел прекину војне операције једни против других, укључујући и израелске ваздушне нападе на Либан.

Високи представник Хезболаха Хасан Фадлалах изјавио је за Ројтерс, коментаришући приједлог, да та организација неће разговарати "ни о каквим питањима везаним за ситуацију на југу прије заустављања сукоба у Гази", јер како је навео "непријатељ није у позицији да намеће услове".

Лукић данас пред Судом БиХ

Лукић данас пред Судом БиХ

Такође је одбио да коментарише детаље приједлога или да потврди да ли га је Хезболах примио, наводи британска агенција.

Један од либанских званичника рекао је да документ обједињује идеје о којима се разговарало у контактима са западним изасланицима и које су пренијете Хезболаху.

Француски званичници рекли су Либанцима да то није коначан документ, након што је Бејрут изнио приговоре на његове дијелове, рекао је либански званичник, док је један израелски званичник изјавио да је такав приједлог примљен и да се о њему расправља у влади.

Бројни западни изасланици посјећивали су Бејрут да разговарају о начинима за деескалацију борби и углавном се сусретали са либанским државним званичницима, а не руководством Хезболаха, који је означен као терористичка организација од стране САД, преноси Ројтерс.

Британска агенција наводи да су посљедњих недјеља били присутни слични посреднички напори америчког изасланика за Блиски исток Амоса Хохштајна, али да је Хезболах одбио идеје које су предложиле САД.

Сукоби између либанских милитаната Хезболаха и израелске војске су се интензивирали од почетка рата у Гази, али су међусобни удари углавном ограничени на погранична подручја, а обје стране су саопштиле да желе да избјегну свеопшти рат, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.