Avaskularna nekroza

Prvo korona, pa crna gljiva, a sad još jedna bolest puni bolnice u Indiji

  • 05.07.2021. 16:54

Indija, koja je tokom aprila i maja pretrpila stravičan udarac korona virusa, sada ne zna kako da se izbori sa rijetkim post-kovid komplikacijama.

Prošlog mjeseca registrovano je više stotina slučajeva oboljevanja od mukormikoze, poznate kao "crne gljive", opasne gljivične infekcije zbog koje su mnogi pacijenti ostali bez dijelova nosa, vilice, oka... a na desetine je i preminulo.

Sada, kako javljaju mediji, nova pošast udara ovu zemlju koju je pandemija bacila na koljena. Prema pisanju Sputnika, registrovano je čak 19 slučajeva avaskularne nekroze. Svi pacijenti, od kojih nijedan nema više od 40 godina, primljeni su u bolnicu na liječenje.

Svi su razvili simptome nepuna dva mjeseca nakon što su preležali kovid-19. Ljekari strahuju da će broj oboljelih od avaskularne nekroze da se povećava u narednim mjesecima.

- Avaskularna nekroza je bolest kosti koja nastaje zbog poremećaja u snabdijevanju krvlju područja kostiju. Bez krvi, koštano tkivo umire a kosti propadaju. Ako avaskularna nekroza obuhvati i koštani dio zgloba, to često dovodi i do uništenja zglobne površine kostiju. Ovo je ozbiljno stanje - kaže dr Sandžaj Agarvala iz bolnice u Mumbaiju.

Doktor ističe da nekroza najčešće zahvata kukove, potom kolena, ramena, a onda zglobove, laktove i ručje. Ljekari vjeruju da od nekroze oboljevanju oni koji su predugo bili na terapiji steroidima.

(TelegrafFoto: Tanjug/AP

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.