Zaraza

Ptičiji grip u Japanu: Planirano uništavanje 100.000 kokošaka

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2023. 09:42

Oko 100.000 kokošaka biće uništeno u Japanu usljed nove epidemije ptičijeg gripa registrovane u prefekturi Mijazaki, saopštilo je japansko Ministarstvo poljoprivrede.

Radnici na farmi jaja u gradu Kavanami juče su pronašli nekoliko mrtvih kokošaka, a genetskom analizom potvrđeno je da se radi o visoko patogenom soju ptičijeg gripa.

Nadležni organi uveli su zabranu prevoza kokošaka i jaja u radijusu od tri kilometra oko žarišta zaraze, kao i njihov izvoz izvan radijusa od 10 kilometara.

Stručnjaci objašnjavaju epidemiju činjenicom da su se ptice selice vratile ranije ove godine, te da se infekcija brzo širi u japanskim oblastima.

Ptičiji grip doveo je do toga da cijena jaja, koja je već visoka usljed inflacije i rasta cijena prehrambenih proizvoda, bude najviša u posljednjih 29 godina.

Prvi slučajevi ptičijeg gripa u Japanu registrovani su u oktobru. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od početka jeseni je zbog epidemije uništeno rekordnih 10,08 miliona kokošaka. Raniji rekord registrovan je u periodu između novembra 2020. i marta 2021. godine, kada je uništeno 9,87 miliona ptica.

Тагови: