Ruski predsjednik

Putin Džonsonu: NATO članice prijete Rusije

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2021. 19:27

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru britanskom premijeru Borisu Džonsonu da NATO članice prijete Rusiji proširenjem svojih aktivnosti u Ukrajini, saošteno je danas iz Kremlja.

Američke obavještajne agencije procijenile su da bi Rusija mogla da planira da, najranije početkom naredne godine, pokrene ofanzivu na više frontova na susjednu Ukrajinu i da bi učestvovalo do 175.000 vojnika.

Kremlj negira planove o napadu i tvrdi da je Zapad zahvaćen rusofobijom.

Moskva ističe da proširenje NATO-a predstavlja prijetnju po Rusiju i da su prekršene garancije date nakon raspada SSSR 1991. godine.

"Predsjednik Putin dao je detaljan prikaz svoje procijene aktuelne situacije u vezi sa Ukrajinom. Naglašeno je da se sve ovo dešava u pozadini aktivnog vojnog širenja članica NATO-a na teritoriji Ukrajine čime se stvara direktna prijetnja po bezbjednost Rusije", ističe se u saopštenju iz Kremlja.

Iz kancelarije britanskog premijera saopšteno je da je Džonson upozorio Putina da bi bilo kakav destabilizujući postupak protiv Ukrajine bio strateška greška sa značajnim posljdicama.

"Džonson je izrazio duboku zabrinutost Britanije zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici i ponovio je važnost rada kroz diplomatske kanale na deeskalaciji tenzija i pronalaženju trajnih rješenja", dodaje se u saopštenju. 


(Foto: kremlin.ru)