Tenzije

Putin i saudijski princ urlali jedan na drugoga

  • 22.04.2020. 11:44

Telefonski razgovor između ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijskog princa Muhameda bin Salmana prethodio je odluci Saudijske Arabije da preplavi svjetsko tržište naftom i sruši njenu cijenu. A taj se razgovor pretvorio u "takmičenje u urlanju", javlja Middle East Eye, britanski portal specijalizovan za Bliski istok.

Za Middle East Eye su to navodno potvrdili saudijski službenici upoznati s "katastrofalnim razgovorom" između ruskog predsjednika i saudijskog princa prestolonasljednika koji već neko vrijeme de fakto vlada ovom bogatom zaljevskom monarhijom. 

Razgovor koji se dogodio 6. marta, neposredno prije sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prijetio je poništenjem zatopljenja odnosa između ove dvije zemlje koje su, primjer, u Siriji podržavale suprotstavljene strane u ratu. 

OPEC i Rusija nisu se uspjeli dogovoriti oko reza proizvodnje nafte, uslijedio istorijski pad cijena.

Očigledno je da na tom sastanku, koji je ustvari bio u formatu OPEC+, odnosno OPEC i druge zemlje izvoznice nafte koje nisu dio tog udruženja poput Rusije, nije došlo do očekivanog dogovora o smanjenju proizvodnje nafte radi dramatičnog smanjenja potražnje uslijed pandemije koronavirusa.

Rezultat smo vidjeli u ponedjeljak - nakon snažnog pada cijena prošle sedmice, u ponedjeljak se cijena američkog referentnog brenda nafte kojim se trguje na berzama, WTI (West Texas Intermediate), strmoglavila na nulu, a onda i na negativnu cijenu od nevjerojatnih -37 dolara, što je istorijski presedan u trgovanju naftom.

Valja ipak napomenuti da se radilo o tzv. futures, odnosno terminskom ugovoru za isporuku nafte u maju, koji je upravo isticao što je izazvalo rasprodaju prestrašenih investitora. No i futures s rokom u aprilu za WTI juče je na kraju dana iznosio 16,14 dolara, dok je britanski referentni brend nafte Brent na kraju dana pao na 20,98 dolara. 

Princ Muhamed dobio "Trampov blagoslov" preko njegovog zeta Kushnera

A upravo je saudijski princ Muhamed, kažu saudijski izvori, zaprijetio Putinu da će početi rat cijenama nafte ako ne bude dogovora između njihovih zemalja.

"Upravo prije tog sastanka (OPEC+) Putin i MBS (kratica za princa Muhameda) imali su razgovor. MBS je bio vrlo agresivan i dao je ultimatum", rekao je izvor za Middle East Eye.

"Razgovor je bio vrlo lične prirode. Urlali su jedan na drugoga. Putin je odbio ultimatum i razgovor je završio loše", dodao je ovaj saudijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Još je zanimljivije da je princ Muhamed navodno prvo koordinirao svoje poteze s administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa, odnosno s njegovim zetom i visokim savjetnikom Jaredom Kushnerom, s kojim je izgradio vrlo prisan odnos koji je posljednjih nekoliko godina bio česta tema kritika u američkim medijima. 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?