Sastanak lidera u Pekingu

Putin i Si Đinping protiv daljeg širenja NATO

  • Извор: Телеграф
  • 04.02.2022. 10:55

U Pekingu je danas održan sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Si Ðinpinga.

Nakon održanog sastanka, u zajedničkom saopštenju je navedeno da se Rusija i Kina protive daljem širenju NATO i "hladnoratovskom pristupu" zapadne alijanse međunarodnim odnosima.

- Danas, svijet prolazi kroz ogromne promjene. Čovječanstvo ulazi u novu eru brzog razvoja i velikih transformacija. Razvijaju se procesi i pojave kao što su multipolarnost, ekonomska globalizacija, informatizacija društva, kulturna raznolikost, transformacija sistema globalnog upravljanja i svjetskog poretka, povećava se međusobna povezanost i međuzavisnost država, formira se trend preraspodele ravnoteže svetskih snaga. Sve je veći zahtjev svjetske zajednice za liderstvom u interesu mirnog i održivog razvoja - navodi se u saopštenju.

Predsjednici Kine i Rusije potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima u kojoj se ističe da dve zemlje namjeravaju da se odupru miješanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju djelovanju spoljnih sila na podrivanju bezbjednosti, protiv „obojenih revolucija".

Kako se navodi, strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrijednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cijele svjetske zajednice.

Takođe, cilje Kine i Rusije je jačanje Šangajske organizacije za saradnju i povećanje njene uloge u oblikovanju policentričnog svjetskog poretka zasnovanog na principima održive bezbednosti. Dve zemlje su spremne da rade na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

Kina i Rusija se, takođe, zalažu za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušaje da se ograniči pravo na regulisanje nacionalnih segmenata.

Inače, Putin je na sastanku istakao da su odnosi Rusije i Kine dobar primer izgradnje bilateralnih odnosa koji pomažu obema zemljama da se razvijaju.

Ruski predsjednik je ocijenio da se bilateralni odnosi razvijaju progresivno, u duhu prijateljstva i strateškog partnerstva i da su imaju karakter bez presedana.

Kineski predsjednik Si Ðinping istakao je da Kina i Rusija snažno podržavaju napore da zaštite svoje fundamentalne interese.

- Raste političko i strateško međusobno poverenje - rekao je kineski lider na početku susreta sa Putinom.

Ukazao je da Kina i Rusija zajedno rade na sprovođenju istinskog multilateralizma, podržavaju istinski demokratski duh i služe kao pouzdan stub za okupljanje svijeta u prevazilaženju kriza i odbrani jednakosti.

Ovo je prva Putinova posjeta Kini od početka pandemije kovida.

Ruski predsjednik će boraviti u Pekingu jedan dan, a poslije razgovora i ručka u četiri oka sa Sijem, Putin će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022.

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина