Štazi

Putin imao legitimaciju njemačke tajne službe

  • 12.12.2018. 09:50

U arhivu istočnonjemačke tajne obavještajne službe Štazi otkrivena je legitimacija ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je radio za KGB kao agent u Drezdenu prije više od tri desetljeća.

Legitimacija je izdata 1986., kada je Putin bio agent KGB srednjeg ranga u Drezdenu u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, tada pod ruskom okupacijom.

Objavljena je i fotografija legitimacije na kojoj piše "Major Vladimir Putin", uz potpis i pečat koji važi do kraja 1989. godine.

Na karti, sa serijskim brojem B 217590, nalazi se i Putinov potpis pored crnobijele fotografije mladića u odijelu. 

Konrad Felber, predstavnik drezdenskih vlasti odgovornih za arhivu Štazija, rekao je za „Bild” da je bilo uobičajeno da se agentima KGB stacioniranim u Istočnoj Njemačkoj daju propusnice koje su im omogućavale da uđu u kancelarije Štazija.

Na pitanje o pisanju „Bilda”, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima da ne bi bilo ništa čudno da je Putin imao takvu kartu.

"Kao što je dobro poznato, u vrijeme Sovjetskog saveza KGB i Štazi su bile partnerske obavještajne agencije, tako da se ne može isključiti razmjena takvih legitimacija" rekao je Peskov.