Predsjednik Rusije

Putin: Nakon raspada SSSR-a i Jugoslavije Zapad je krenuo da otkida Kosovo od Srbije

  • Извор: СРНА
  • 17.06.2022. 20:54

Nakon raspada bivše Jugoslavije i SSSR-a, Zapad se okrenuo otcjepljivanju Kosova od Srbije, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu podsjetio da su zapadne zemlje pokrenule ratove velikih razmjera, napomenuvši da je Irak praktično razoren, Libija još ne može da vrati svoju državnost, a rat u Avganistanu trajao je decenijama da bi ga na kraju neslavno napustili.

"Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako kako su oni htjeli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Jugoslaviji - zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega", rekao je Putin.

Govoreći o vojnim kapacitetima Rusije, Putin je naglasio da Rusija nikome ne prijeti nuklearnim oružjem, ali da svi treba da imaju na umu da će upotrijebiti takvo naoružanje za odbranu svog suvereniteta, prenosi TASS.

Nakon što je tokom foruma od njega zatraženo da prokomentariše optužbe Zapada u vezi sa prijetnjom nuklearnim i trećim svjetskim ratom, Putin je odgovorio da Moskva "čuje takvu retoriku".

"Odakle to dolazi? Iz njihovih saopštenja. Neodgovorni političari će s vremena na vrijeme izbrbljati tako nešto, čak i visokorangirani političari, recimo na nivou ministarstava spoljnih poslova. Treba li da ćutimo? Odgovaramo u skladu s tim, a čim odgovorimo, oni odaberu naše riječi i kažu: `Rusija nam prijeti.` Ne prijetimo bilo kome, ali svi treba da znaju šta imamo i šta ćemo iskoristiti za odbranu našeg suvereniteta. To su očigledne stvari", poručio je Putin.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.