Predsjednik Rusije

Putin naredio djelimičnu mobilizaciju

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2022. 18:48

Ne blefiram – poručio je Vladimir Putin nakon što je objavio da je potpisao djelimičnu mobilizaciju. Rusima je ponovio da je cilj oslobađanje Donbasa i borba protiv nacizma u Ukrajini.

"Riječ je o djelimičnoj mobilizaciji za građane koji se trenutno nalaze u rezervnom sastavu, prije svega one koji su služili u oružanim snagama i imaju određeno iskustvo. Imaće i dodatnu vojnu obuku prije odlaska u jedinice", rekao je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Biće pozvano oko 300 hiljada rezervista, kaže ministar odbrane i uvjerava da su ruski kapaciteti za mobilizaciju oko 25 miliona ljudi.

"Mi smo u ratu sa kompletnim Zapadom plus NATO", kaže Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije. 

Britanci i Amerikanci misle da je mobilizacija znak da specijalna vojna operacija propada, Francuzi pozivaju neutralne zemlje da se okrenu zapadu, Njemci kažu da je ovo opasan potez a svi zajedno nastavljaju da šalju oružje Ukrajini. 

"Ovo je pogrešan korak Rusije, koji ćemo politički ocijeniti i razgovarati o tome kako na njega odgovoriti. Nastavljamo da podržavamo Ukrajinu", kaže Robert Habeck, vicekancelar Njemačke.

Imamo oružje modernije od onog koje ima NATO i nećemo oklijevati da ga upotrebimo ako naša teritorija bude ugrožena, odgovor je iz Moskve. 

"Ruski građani mogu biti sigurni da će teritorijalni integritet naše domovine, nezavisnost i sloboda biti obezbjeđeni svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Oni koji pokušavaju da nas ucjene nuklearnim oružjem treba da znaju da vjetar može okrenuti na njihovu stranu", kaže Putin. 

I stanovnici Moskve su jasni. 

• Mi smo ista država, nije u redu da nas razdvajaju granice.

• Mislim da je potrebno osloboditi cijelu Ukrajinu kako njihove rakete više ne bi mogle doći do nas.

Djelimična mobilizacija stiže dan nakon najave Luganske i Donjecke Narodne Republike o referendumu o ulasku u sastav Rusije. Trebalo bi da traje od sutra do 27. septembra. Referendum su najavili i u Heršonskoj i Zaporoškoj oblasti, teritorijama koje su pod kontrolom ruskih snaga.