Reakcije na djelimičnu mobilizaciju

Putin: Nećemo pokleknuti pred ucjenama i zastrašivanjem

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2022. 19:32

Svi stanovnici Rusije imaju odgovornost prema svojoj otadžbini i svi zajedno moramo da radimo na njenom jačanju i zaštiti, kaže Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Djelimična mobilizacija rezervista pomoći će da oslobodimo naš narod u Donbasu i da zaštitimo našu zemlju, naglašava Putin.

"Biti patriota je suština prirode i karaktera ruskog naroda. Sada, u toku specijalne vojne operacije, naši heroji, vojnici i oficiri, dobrovoljci pokazuju upravo najviše ljudske kvalitete, boreći se hrabro, rame uz rame, kao braća, za spasavanja naroda Donbasa, za mirno nebo za našu djecu i unuke, za njihovu rodnu zemlju, koja će uvijek biti samo slobodna i nezavisna", rekao je Putin.

Reakcije zapadnih lidera na mobilizaciju rezervista u Rusiji ne prestaju. Vladimir Putin svojim najavama da neće oklijevati da upotrijebi moderno oružje prijeti svijetu nuklearnim oružjem, kaže Džo Bajden, predsjednik SAD-a. 

Na ovu izjavu Bajdena ubrzo je uslijedio odgovor iz Moskve. 

"Bajden je ruskom predsjedniku 'pripisao' riječi da 'naša zemlja prijeti svijetu nuklearnim oružjem'. To je apsolutno propagandna karika koja se nameće javnosti, javnom mnjenju, suprotno onome što je u stvari rečeno. Nikome i nikada predsjednik Putin nije prijetio nuklearnim oružjem", poručila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Reagovali su i čelnici NATO saveza i Evropske unije. Mobilizacija će dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini, smatra Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a. Evropska unija je najavila novi set sankcija Rusiji.

"Dodatne restriktivne mjere protiv Rusije biće iznesene odmah, što je prije moguće. Nastavićemo i povećati našu vojnu podršku Ukrajini, snabdijevajući ih oružjem kako bi mogli da brane svoj teritorijalni integritet i suverenitet koliko god je potrebno", rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku.

"Nećemo pokleknuti pred ucjenama i zastrašivanjem i nikada nećemo izdati niti izgubiti suverenitet, a jačajući ga razvijamo našu zemlju. Suverenitet je garancija slobode svakoga, i u našoj tradiciji čovjek ne može da se osjeća istinski slobodan ukoliko nije slobodan njegov narod", rekao je Putin.

Naredba o djelimičnoj mobilizaciji poklopila se i sa najavom referenduma koji će se od sutra pa do 27. septembra održati u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. Prema anketama, više od 95 odsto ispitanika, žele da se te teritorije pripoje Rusiji.


  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.