Руски предсједник

Путин о сукобу у Украјини: Линија фронта 2.000 километара

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2023. 11:48

Предсједник Русије Владимир Путин је коментаришући специјалну војну операцију у Украјини рекао да ће мир доћи када Русије постигне своје циљеве.

"Говоримо о неутралном статусу Украјине, денацификацији и демилитаризацији. У Кијеву су тврдили да тамо нема нациста, али када начелник кијевске администрације аплаудира бившем СС војнику, није ли то знак нацификације?", упитао је Путин.

То што се сада дешава у Украјини личи на грађански рат, рекао је руски лидер.

Он је подсетио да су Руси и Украјинци један народ, пише Спутњик.

"Одеса је руски град, сви то знају, али су измислили историјске глупости, а ми смо се након распада СССР смирили с тим", објаснио је он.

Русија није намјеравала да квари односе ни са ким, рекао је Путин. 

Према његовим ријечима, Москва је деценијама покушавала да изгради односе са Украјином. 

"Након тога, наши противници су извршили државни удар у овој земљи, а сукоб који је услиједио изгледа као велика трагедија. Цијели југоисток Украјине је увијек био проруски оријентисан. Међутим, кијевске власти су смислиле 'историјске глупости' о оригиналности. Истовремено, послије пуча 2014. у Русији, схватили су да Москви неће бити дозвољено да гради нормалне односе са Украјином. Западне земље биле су гаранти споразума између Јануковичеве владе и демонстраната, али су послије кратког времена организовале и рушење легитимне власти. Све је то довело до трагедије коју сада доживљавамо, а Европа ћутке стоји и гледа“, нагласио је Путин.

Путин је додао да су западне земље Кијеву испоручиле и више оружја од оног што су обећале.

“Међутим, руска војска наставља да успјешно уништава ово оружје“, нагласио је Путин.

Када је ријеч о мобилизацији, Путин је рекао да није потребан нови талас.

Путин је напоменуо да су у првом таласу регрутовали 300.000 људи. 

"Ови људи се добро боре, њих 14 су постали Хероји Русије. У зони борбених дејстава налази се 244.000 људи“, каже Путин.

Што се тиче ситуације на лијевој обали Дњепра, Оружане снаге Украјине објавиле су контраофанзиву, али ништа нису успјели, каже Путин.

"Посљедњи покушај је био да се пробију на лијеву обалу Дњепра и крену ка Криму. Као резултат тога, Кијев је концентрисао артиљеријске ударе на уски дио обале, а руска војна команда је одлучила да повуче особље у шумски појас како би избегла губитке. Украјински војници су изашли на обалу, али су претрпјели и трпе огромне губитке. И саме Оружане снаге Украјине тврде да је то 'пут у једном смјеру' јер их гађају дронови и друго оружје“, рекао је Путин.

Линија фронта 2.000 километара

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да се ситуација са количином дронова у руској војсци у зони специјалне операције се поправља.

Путин је додао да је линија фронта у специјалној операцији скоро 2.000 километара.

"Наравно, можда није све испоручено на вријеме, али сопствена производња расте и много се купује, и приватно, из иностранства. Држава, Министарство одбране, индустрија, наравно, активно раде“, рекао је он.

Путин је додао и да држава активно производи уређаје за електронско ратовање те обећао да ће држава повећати производњу наоружања неопходног за борце.

Путин: Погледајте специјалну војну операцију и то шта се дешава у Гази и уочите разлику

Шеф руске државе је додао да је заоштравање ситуације у Појасу Газе довело до погибије многих људи. 

"Што се тиче Уједињених нација, неке земље блокирају доношење одлука о овом сукобу. Међутим, тако је структурисана сама организација и важно је сачувати механизме вета, иначе ће се једноставно претворити у 'причаоницу'. То не значи да не треба тражити консензус. Москва полази од тога да се одлуке УН о стварању двије државе у овом региону - Израела и Палестине - морају спровести.

Годишња конференција Владимира Путина

Годишња конференција Владимира Путина


Пратите нас и путем Вибера

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.