Predsjednik Rusije

Putin potpisao paket zakona o vojnoj službi

  • Извор: Sputnjik
  • 24.09.2022. 15:49

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmjena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na vojnu službu. Uvodi se krivična odgovornost za pljačku – krivično djelo počinjeno u periodu ratnog stanja ili u uslovima oružanog sukoba ili borbenih dejstava.

Za to krivično djelo predviđena je kazna zatvora od šest do 15 godina.

Za dobrovoljnu predaju prijeti od tri do 10 godina zatvora, a za dezerterstvo ili neodazivanje na služenje vojnog roka do deset godina.

Predviđena je i kazna zatvora do 10 godina za odbijanje učestvovanja u vojnim ili borbenim dejstvima tokom ratnog stanja ili u uslovima oružanog sukoba.

Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, pružanje otpora načelniku vojne službe, samovoljno napuštanje mesta službe, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, ako su počinjeni "u vrijeme ratnog stanja, u ratno vrijeme ili u uslovima oružanog sukoba ili za vrijeme trajanja borbenih dejstava".

Takođe je potpisan zakon koji predviđa pojednostavljenu proceduru za dobijanje ruskog državljanstva za strance koji su sklopili ugovor o služenju vojnog roka.

Neke izmjene se odnose na ispunjavanje ugovora u vezi državne narudžbine - za ponovljeno kršenje uslova ugovora prijeti od četiri do osam godina zatvora, a ako zadatak nije izvršen ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do deset godina zatvora.