Предсједник

Путин: Русија није бензинска пумпа

  • Извор: Б92
  • 08.12.2023. 08:08

Свјетску економију у наредним годинама чека „права револуција“ која ће поткопати монопол великих западних банака.

То је рекао у четвртак руски предсједник Владимир Путин на банкарском форуму у Москви.

Путин је навео да се многа модерна и напредна рјешења сада све више користе у међународним плаћањима, укључујући она заснована на блокчејн технологији, као и на дигиталним валутама централних банака, преноси ТАСС.

"Према експертима, у наредним годинама то ће довести до праве револуције која ће коначно поткопати монопол великих западних банака", рекао је руски предсједник, додајући да западне банке, односно неке од њих, нису у добром стању. Путин је раније оцијенио да је Запад дошао до укидања самих принципа тржишне економије.

Он је истакао да се упркос притисцима Запада, од почетка марта 2022. године до новембра 2023. године број страних пословних структура заступљених на руском тржишту није смањио, него се повећао. Путин је улагања у стране хартије од вриједности прогласио непоузданим.

Бруто домаћи производ (БДП) Русије требало би да достигне раст од најмање 3,5% до краја ове године, а по темпу раста економије Русија престиже све државе ЕУ, изјавио је Путин, преноси Спутник.

"За 10 мјесеци ове године БДП Русије порастао је за 3,2 одсто. Данас је већи него што је био прије санкционог напада Запада. Очекује се да ће до краја ове године БДП порасти најмање 3,5 одсто. Руска економија је тренутно највећа економија у Европи и по темпу раста престиже све водеће земље Европске уније", рекао је руски лидер на инвестиционом форуму VTB банке "Русија зове!".

"Само два одсто (привредног раста) отпада на експлоатацију минералних сировина. Нека сад неко каже да је Русија ‘бензинска пумпа’, како су недавно покушавали да говоре", поручио је Путин.

Руски предсједник је претходног дана путовао на једнодневну турнеју по Блиском истоку гдје је посјетио УАЕ и Саудијску Арабију. Руски медији у први план истичу импресиван дочек који му је приређен у овим арапским земљама. У четвртак је у Москву стигао предсједник Ирана Ибрахим Раиси са којим ће Путин разговарати о међусобној трговини две земље, као и о сукобу између Израела и Хамаса.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска