Plenarna sjednica

Putin: U globalnoj politici više ništa neće biti isto

  • Извор: АТВ
  • 17.06.2022. 19:15

“Više ništa neće biti isto u globalnoj politici. Trenutne promjene na tom polju, ali i u svjetskoj ekonomiji, su revolucionarne i tektonske!”

Ovo je jedna od poruka Vladimira Putina, predsjednika Rusije, iz Sankt Peterburga gdje je govorio na Plenarnoj sjednici, glavnom događaju Ekonomskog foruma. Sa nestrpljenjem se čekao njegov govor. Kasnio je zbog hakerskog napada na servere Foruma. Kad je taj problem riješen, Putin je ukazao na one svjetske. 

“Zapad i dalje razmišlja kao da je u prošlom vijeku. Kažnjava se svako se ne želi slijepo potčiniti, dovodi se u pitanje suverenitet čitavih naroda. Podsječam na Jugoslaviju, Libiju, Siriju. Zapadni lideri prijete drugim državama kao da su njihove kolonije”, rekao je Putin.

Pravila novog svjetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po stazi koju im je neko drugi zacrtao, rekao je Putin. Govorio je i o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. 

“Zasnovana je na pravu da branimo svoju bezbjednost. Ta odluka je bila teška, iznuđena i neophodna. Svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja. Konsolidacija ruskog društva daje snage ruskim vojnicima”, izjavio je Putin.

Ekonomska konsolidacija, prije svega, kaže Putin. Ekonomski “blickrig” je propao protiv Rusije, od početka, nije imao šanse. Zaključio je - sumorna predviđanja o ruskoj ekonomiji nisu se ostvarila. Zapadni lideri su, kaže, sami krivi za ekonomske probleme u koje su upleli svoje države. Uveli su sankcije Rusiji a to je, ističe Putin, bezuman i nepromišljen potez.

“Evropski političari sami su krivi za stanje svojih ekonomija, evidentan je rast cijena. Inflacija je u nekim zemljama evrozone već premašila 20 odsto. Njihov cilj je da sruše ekonomiju Rusije ali to nije djelovalo. Mi smo stabilizovali naš bankarski sistem i poboljšali likvidnost”, poručio je ruski lider.

Posebno je naglasio da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi i do direktnih prijetnji, ali takve ucjene malo znače kada je riječ o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumiju gdje su tuđi, a gdje nacionalni, sopstveni interesi. Jedan od lidera koji je prisustvovao Plenarnoj sjednici bio je i Milorad Dodik. On je ranije poručio da je na Forum došao kao predstavnik Republike Srpske a zbog zalaganja protiv toga da BiH uvede sankcije Rusiji, juče mu se, na sastanku, zahvalio Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.


  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина