Zapadna propaganda

Putina prikazuju kao Hitlera, a u javnost plasiraju fotografije stare četiri godine ISPRAVLJEN TEKST

  • Извор: АТВ
  • 26.02.2022. 09:47

Na portalu ATV-a je 26.02.2022. godine objavljen tekst sa naslovom "Putina prikazuju kao Hitlera, a u javnost plasiraju fotografije stare četiri godine", u kojem je iskorišćena netačna i neprovjerena tvrdnja, na šta je argumentovano ukazao portal Raskrinkavanje.ba.

U originalnom tekstu ATV-a navedeno je sljedeće: "Ruska vojna operacija na Ukrajinu dovela je do toga da se mnogi lažni snimci i fotografije koji dovode u zabludu, pojavljuju na društvenim mrežama uz tvrdnju da su potekli iz sadašnjeg sukoba.

Zapad je odlučio da svoju propagandu vrši kroz mnoge lažne vijesti, a jedna od njih je i fotografija iz Kijeva koja obilazi svijet, a na kojoj se nalazi starija žena.

Na fotografiji, koja je zaista uzemirujućeg prizora, vidi se kako je njena glava u zavoju, dok je lice obliveno krvlju.

Zapad tvrdi kako je njeno ranjavanje posljedica raketiranja ruskih snaga, međutim, istina je sasvim drugačija.

Fejsbuk stranica "Srpska inicijativa", objavila je navedenu fotografiju te iznijela dokaz o tome da se radi o lažnoj fotogfrafiji koju je na svom tviter nalogu objavio navodno novinar Slobodan Georgiev.

On je uz opis iste napisao: "Slika Putinovog rata", te se tako propisno obrukao ali se i sam svrstao u red onih koji podržavaju zapadnu propagandu.

Naime, fotografija datira još iz 2018. godine. Jeste iz Kijeva, ali ne pogođenog vojnom operacijom Rusije. Žena je povrijeđena nakon eksplozije plinske boce koja se dogodila u stanu do njenog.

Pogledajte fotografije pa prosudite sami:


"

Šta su činjenice?

Navode da je fotografija iz 2018. godine opovrgao je AFP na njemačkom, ali i druge fact-checking platforme širom svijeta (MatildaFacta), te Istinomer i Raskrikavanje na našem govornom području. 

Rusija je rano ujutro 24. februara otpočela napad na Ukrajinu. U vazdušnom napadu na grad Čugujiv u harkovskoj oblasti oštećen je stambeni kompleks. Kako su izvijestili zvanični ukrajinski izvori, tom prilikom je poginula jedna osoba. 

Žena koja se vidi na fotografiji je Ukrajinka Olena Kurilo. Nju je fotografisao Wolfgang Schwan 24. februara 2022. godine.

Pretragom preko sajta tineye.com, novinari/ke Raskrikavanja utvrdili su da se ova fotografija prvi put na internetu pojavila 24. februara ove godine, i to u tekstu portala Vice koji govori o napadu Rusije na Ukrajinu. U opisu fotografije navodi se da prikazuje ženu povrijeđenu nakon vazdušnog napada na stambeni kompleks u gradu Čugujiv u harkovskoj oblasti. Ispod fotografije je navedeno i da je kupljena preko servisa Getty Images, a da ju je Schwan napravio za agenciju Anadolija.

Ovu vijest smo objavili bez prethodne provjere zbog čega se izvinjavamo našim čitaocima.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.