Velika Britanija

Radnici službi za izdavanje pasoša najavili štrajk

  • Извор: СРНА
  • 17.03.2023. 08:26

Većina radnika službi za izdavanje pasoša u Britaniji stupiće od početka narednog mjeseca u petosedmični štrajk zbog spora oko plata, što bi moglo dovesti do problema oko izdavanja putnih dokumenata pred početak ljetnjih odmora.

Sindikat je danas saopštio da će više od 1.000 radnika Javnih i komercijalnih službi (PCS) zaposlenih u većini kancelarija za izdavanje pasoša, uključujući London, Liverpul i Glazgov napustiti radna mjesta od 3. aprila do 5. maja.

Oni će se tako pridružiti radnicima iz drugih sektora u Britaniji koji su u proteklih nekoliko mjeseca obustavljali rad sa za zahtjevom za povećanje primanja.

Postoji mogućnost da će pasoške službe u Belfastu u Sjevernoj Irskoj, takođe stupiti u štrajk, ukoliko danas budu glasali za obustavu rada.

"Eskalacija naših postupaka se dešava jer za razliku od drugih sektora državnih službi, ministri nisu održali razumne razgovore sa nama, uprkos dva velika štrajka i ciljanih postupaka koji traju šest mjeseci", rekao je danas generalni sekretar PCS Mark Servotka.

Sindikat radnika PCS traži povećanje primanja od deset odsto za državne službenike pošto je inflacija u Britaniji veća od deset odsto. Radnici pasoških službi ranije su odbili ponudu od dva odsto povećanja.

Britanija se suočava sa najtežim talasom negodovanja radnika od osamdesetih godina prošlog vijeka i obustave rada utiču na svaki aspekt svakodnevnog života od zdravstvene zaštite do saobraćaja, škola i graničnih kontrola pošto zaposleni traže povećanja primanja u skladu sa najgorom inflacijom u proteklih četiri decenije.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.