Исланд

Расте страх од најцрњег сценарија у Европи

  • Извор: Б92
  • 14.11.2023. 16:53

Исланд се припрема за ерупцију вулкана Фаградалсфјал у наредним данима.

Ерупција би првенствено могла да изазове значајну штету на локалној инфраструктури и ослобађање токсичних испарења, пише Би-би-си.

500 потреса од поноћи, пукотина расцијепила град на пола - сви страхују од вулкана!

500 потреса од поноћи, пукотина расцијепила град на пола - сви страхују од вулкана!

Од краја октобра, југозападни регион који окружује исландску престоницу Рејкјавик потресло је више хиљада земљотреса.

То се дешава због подземне ријеке магме - вруће течне или полутечне стијене - дужине око 15 километара која се пење испод површине земље.

Ријека се простире испод Исланда и дијела Атлантског океана, а утицај ерупције на острвску земљу и шире зависиће од тога где тачно магма продре на површину.

Мали град Гриндавик, у којем живи десетак српских породица, лежи директно изнад магме и већ је евакуисан због опасности од "ватрених фонтана" и штетних гасова.

Регистровано око 800 земљотреса: Ванредна ситуација због могуће ерупције вулкана

Регистровано око 800 земљотреса: Ванредна ситуација због могуће ерупције вулкана

Др Бил Мекгвајр, професор геофизике и климатских катастрофа, каже да је Гриндавик веома близу положаја нове фрактуре и да је опстанак града угрожен.

"Све зависи од тога где магма на крају доспје на површину, али ситуација не изгледа добро," рекао је Мекгвајр.

Становници града Гриндавик описали су како су напустили своје домове у раним јутарњим сатима у суботу док се тло тресло, путеви попуцали, а зграде претрјпеле структурну штету.

(Фото: Илустрација)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.