У Србији је потврђен први случај алфа-гал синдрома односно алергије на црвено месо која настаје након убода крпеља, објавило је удружење "Алергија и ја".
Др Павле Бановић са Медицинског факултета у Новом Саду и Пастеровог завода у Новом Саду који је за сајт удружења "Алергија и ја" објаснио шта је Алфа-гал синдром навео је да нису разјашњени сви узроци настанка алергије.
"Алфа-гал синдром представља скуп манифестација повезаних са алергијом на специфични карбохидрат, чији је пун назив галактоза-алфа-1,3-галактоза (скраћено: алфа-гал). Иако сви механизми који доводе до настанка ове алергије још увијек нису до краја разјашњени, бројне студије су потврдиле повезаност између развоја синдрома и учестале изложености убодима крпеља, будући да крпељи садрже наведени алерген", навео је др Бановић.
Он је навео и какве реакције изазива овај синдром.
"Особе које развију алфа-гал синдром могу имати различите реакције, од благих кожних промена до тешких анафилактичких реакција. Код неких, окидач може бити убод крпеља или комарца, док код других тегобе изазива конзумација црвеног меса (нарочито изнутрица), и то у виду болова у стомаку, осипа или анафилаксе", навео је он.
Такође, додаје да за разлику од неких алергијских реакција на храну, реакција код алфа-гал синдрома не наступају одмах, већ са кашњењем од неколико сати. Због тога пацијенти често не повезују симптоме са одређеном намирницом.
"Управо због тога је назив "алергија на црвено месо" користан како би се пацијентима и њиховим породицама сликовито објаснило шта треба избјегавати у исхрани", навео је др Бановић са сајт удружења "Алергија и ја".
(б92)