Ne zna se je li živ

Rijedak slučaj: Južnokorejac pobjegao u Sjevernu Koreju

  • Извор: Индекс
  • 02.01.2022. 12:39

Jedan Južnokorejac uspio je prijeći teško naoružanu granicu između dviju Koreja, što je rijedak slučaj bijega na sjever, objavila je danas vojska Južne Koreje.

Južnokorejska vojska objavila je da je provela potragu za bjeguncem nakon što ga je primijetila u 21.20 u subotu na istočnoj strani demilitarizovane zone (DMZ), koja odvaja demokratsku od komunističke Koreje. 

"Potvrdili smo da je osoba prešla liniju vojne demarkacije oko 21.40 i pobjegla u Sjevernu Koreju", objavila je vojska, dodajući da ne može potvrditi je li osoba i dalje živa, ali javila je Sjevernoj Koreji o bijegu i zatražila zaštitu te osobe. 

Ovaj prelazak dogodio se u vrijeme strogih restriktivnih mjera zbog korona virusa u Sjevernoj Koreji. Ta je država potpuno zatvorila granice početkom 2020., a službeno nije potvrdila nijedan slučaj zaraze korona virusom. 

Pjongjang je u septembu 2020. usmrtio južnokorejskog službenika za ribarstvo koji je nestao na moru, izvininjavajući se kasnije i kao uzrok nanijevši restriktivne mjere protiv korona virusa. 

Dva mjeseca ranije sjevernokorejski vođa Kim Džong-un proglasio je vanredno stanje i zatvorio pogranični grad, nakon što je sjevernokorejski prebjeg, za kojeg je tvrdio da ima kovid-19, ilegalno prešao iz Južne u Sjevernu Koreju. 

Dugotrajne stroge mjere i ograničenja putovanja unutar država povećali su i broj prebjega sa sjevera na jug.