Ministarstvo odbrane

Rusi: Kijev planira provokaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

  • Izvor: Sputnjik
  • 18.08.2022.08:53

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Ukrajinci spremaju provokaciju kod nuklearne elektrane Zaporožje.

“Kijevski režim za 19. avgust priprema rezonantnu provokaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani tokom posete Ukrajini generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, zbog čega će biti optužena Rusija za stvaranje tehnogene katastrofe”, izjavio je porparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Za pripremu provokacije, komanda operativno-taktičke grupe „Dnjepar“ do 19. avgusta raspoređuje radijacione osmatračnice u regionu Zaporožja, a takođe organizuje obuku jedinica 108. brigade teritorijalne odbrane, 44. artiljerijske brigade i vojnih jedinica stacioniranih u Zaporožju, za dejstva u uslovima radijacione kontaminacije područja.

Osim toga, jedinice 704. puka Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Ukrajine moraju da do 19. avgusta završe koncentrisanje u oblasti Zaporožja i budu spremne da za bilježenje činjenice havarije u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani, kao i za sprovođenje niza mjera kojima bi se demonstrirala navodna likvidacija njenih posljedica.

Konašenkov je dodao da jedinice 44. artiljerijske brigade ukrajinskih snaga 19. avgusta planiraju da sa vatrenih položaja koji se nalaze u gradu Nikopolju izvrše artiljerijske napade na teritoriju Zaporoške nuklearke. Krivica za posljedice napada biće svaljena na Oružane snage Rusije.

Prema njegovim riječima, ukrajinsko rukovodstvo je u više navrata širilo glasine da su ruske trupe okupirale ovu nuklearnu elektranu i da granatiraju Oružane snage Ukrajine iz artiljerijskih sistema velikog dometa, pokrivajući se nuklearkom.

„Skrećemo pažnju da ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriji stanice, ni u okolnim područjima. Tamo su samo jedinice obezbjeđenja“, istakao je portparol.

On je dodao da Oružane snage Rusije preduzimaju sve neophodne mere da osiguraju bezbednost Zaporoške NE.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsjetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.