Danas sahrana

Rusi se opraštaju od posljednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova

  • Извор: Телеграф
  • 03.09.2022. 11:41

Rusi se danas opraštaju od posljednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova.

Javna ceremonija ispraćaja Gorbačova, koji je ove nedjelje preminuo u 91. godini, počela je u 10.00 sati po lokalnom vremenu i trajaće do ranog popodneva u moskovskoj Dvorani kolona, čuvenom mjestu koje je bio domaćin državnih sahrana bivših sovjetskih lidera poput Josifa Staljina i Vladimira Lenjina.

Gorbačov će kasnije tokom dana biti sahranjen pored svoje supruge Raise na Novodevičjem groblju.

Kremlj je prestao da najavljuje državnu sahranu Gorbačova, a njegov portparol je rekao da će imati "elemente državne sahrane", uključujući počasnu stražu i pomoć države u organizaciji. Nije dato nikakvo objašnjenje o tome kako bi se događaj razlikovao od prethodnih državnih sahrana.

Dok je na Zapadu obožavan zbog okončanja Hladnog rata, Gorbačov se kod kuće vidi kao izgnanik zbog haosa izazvanog njegovim ekonomskim reformama - stvarajući okolnosti koje su moćnog čovjeka poput Putina učinile privlačnim za mnoge Ruse. Putin je okrivio Gorbačova za propast SSSR-a, koju je nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom" 20. vijeka, i krenuo u vraćanje povređenog prestiža Rusije.

Mađarski premijer Viktor Orban doputovaće danas u Moskvu na sahranu Mihaila Gorbačova, a sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nije planiran, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Koliko znamo, Orban će doputovati u Moskvu da se oprosti od Mihaila Sergejeviča Gorbačova, da prisustvuje ceremoniji ispraćaja. Nije bilo zahtjeva za bilo kakav drugi sastanak", odgovorio je Peskov na pitanje da li će se Putin sastati sa Orbanom tokom njegove posjete Moskvi, prenosi TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova danas zbog ranije isplaniranih obaveza, saopštio je u petak Kremlj. Putin je odao poštu Gorbačovu u bolnici u kojoj je preminuo. On je položio buket crvenih ruža pored otvorenog kovčega sa tijelom bivšeg sovjetskog lidera.


  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.