Belgorod

Rusi zaplijenili američku opremu, Amerikanci se ograđuju

  • Извор: Курир
  • 25.05.2023. 09:15

Situacija u Belgorodskoj oblasti na krajnjem zapadu Rusije na granici sa Ukrajinom i dalje je napeta, nakon upada diverzantske grupe iz Ukrajine, što je primoralo rusku vojsku da pošalje dodatne snage kako bi se teren osigurao.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je neutralisano svih 70 diverzanata i objavljene su fotografije zaplenjenih i uništenih vozila.

Radi se o nekoliko američkih "hamera" i oklopnih vozila MRAP, otpornih na mine, a koriste se za zaštitu od zasjeda.

Sjedinjene Države su od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine Kijevu poslale više stotina ovih vozila, ali ovo je prvi put da su ona korišćena za napad unutar teritorije Rusije.

Odgovornost za napad su preuzeli Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobodne Rusije, ukazuje "Financial Times".

"Nismo podsticali niti omogućili napad unutar Rusije", ponovio je Metju Miler, portparol Stejt departmenta, ograđujući se od upada.

Kako prenosi "New York Times", nejasno je kako su diverzanti došli u posjed američkih vozila imajući u vidu da zvanični Kijev, tj. Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, demantovao da Ukrajina ima bilo kakve veze sa napadom.

Mihailo Podoljak, saveznik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, rekao je da Ukrajina nema nikakve veze sa upadom na teritoriju Rusije.

U razgovoru za "CNN", penzionisani general američke vojske Mark Hertling opisao je akciju kao prepad, čiji je cilj da zadrži rusku vojsku u pozadini dok se priprema ofanziva Kijeva.

"Sve je ovo dio pripremnih operacija. Ovo je dobra taktika. Legija slobodne Rusije ili Ruski dobrovoljački korpus, mali zeleni ljudi, krenula je u suprotnom smeru, pokušava da oslobodi Rusiju", rekao je Hertling.

"Mali zeleni ljudi" bila je uobičajena fraza za ruske specijalce koji su se pojavili na Krimu tokom aneksije poluostrva 2014.

Obuka pilota za F-16

Ovaj napad bi mogao da zaoštri odnose između Ukrajine i SAD.

Amerikanci su Ukrajini dali više desetina milijardi dolara vojne pomoći, ali je jedan od uslova bio da se američko naoružanje i oprema ne koriste na ruskoj teritoriji.


NYT: Američki zvaničnici vjeruju da je Ukrajina napala Kremlj

NYT: Američki zvaničnici vjeruju da je Ukrajina napala Kremlj

Upad diverzanata u Belgorodsku oblast, gdje je u borbama poginula jedna, a ranjeno sedam osoba, dogodio se samo nekoliko dana pošto je američki predsjednik Džozef Bajden pristao da dopusti obučavanje ukrajinskih pilota na američkim borbenim avionima F-16.

Bajden je poslije sastanka sa Zelenskim u Hirošimi na samitu Grupe 7 rekao da je od ukrajinskog predsjednika dobio čvrsta uvjeravanja da oni neće biti korišteni za napade unutar ruske teritorije.

"Multipolaran svijet će biti uspostavljen"

Neokolonijalni sistem zasnovan na eksploataciji će neizbježno postati prošlost, a Rusija i njeni međunarodni partneri će izgraditi fer multipolaran svijet, poručio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije u video-obraćanju učesnicima sastanka čija je tema bezbjednost u svijetu.

"Rusija je spremna da sarađuje sa svim zainteresovanim nacijama. Mi cijenimo istorijski jake, prijateljske, istinski povjerljive veze s državama Azije, Afrike i Latinske Amerike i jačaćemo ih na svaki mogući način", dodao je Putin.

Šef ukrajinskih obaveštajaca: Ofanziva uskoro počinje

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da Ukrajina ima dovoljno oružja i da će dugoočekivana ofanziva početi "uskoro".

"Mnogi civili ostali su pod ruskom okupacijom i ne možemo više da gubimo vrijeme. Već imamo osnovnu količinu oružja i druge opreme. Sve što mogu da kažem je da će ofanziva uskoro početi", rekao je Budanov.

On je dodao da Ukrajina mora da upotrijebi sve snage i sredstva da otjera Rusiju sa svoje teritorije i da će za nastavak tog poduhvata biti potrebna veća zaliha oružja i municije.

U granatiranju kod Hersona: Zalužnji teško ranjen?

Ukrajinski general Valerij Zalužnji (49), koji se ne pojavljuje u javnosti posljednjih nedjelja, nije u stanju da komanduje ukrajinskom armijom zbog teške povrede glave, koju je zadobio u granatiranju nedaleko od Hersona.

Ovu vijest je prenijela ruska agencija RIA novosti pozivajući se na dva upućena izvora.

Zalužnji je poslije ranjavanja hitno prebačen u vojnu bolnicu u Kijevu, gdje je operisan.

Napad na komandno mjesto ukrajinske armije dogodio se početkom maja. Prognoze doktora su da će general preživjeti, ali neće moći da obavlja svoju dužnost. Ukrajinska strana nije potvrdila ove navode, prenosi "Kurir".

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм