Размијењене честитке

Русија и Бјелорусија славе Дан јединства два народа

  • Извор: Спутник Србија
  • 02.04.2024. 11:55

Предсједник Русије Владимир Путин и његов бјелоруски колега Александар Лукашенко размијенили су честитке поводом Дана јединства народа двије земље.

Дан јединства народа Русије и Бјелорусије се сваке године обиљежава 2. априла. Управо су на тај дан 1996. године предсједници обје државе потписали споразум "О формирању Заједнице Русије и Бјелорусије" што је представљало почетак процеса интеграције двије земље.

Путин је у свом обраћању навео да, без обзира на сложну међународну ситуацију, Москва и Минск су успели да учине много за развој веза и јачање институција Савезне државе.

- Добри резултати су проистекли из координације напора у областима спољне политике, одбране и безбједности. Успјешно спровођење договорених програма за синдикате осигурало је унифицирање законодавства Русије и Белорусије у најважнијим областима, створило основу за спровођење јединствене макроекономске и монетарне политике, као и за формирање заједничког социјално-економског пространства - наводе се речи Путина на сајту предсједника Белорусије.

Руски лидер је навео да је нови комплекс мера за интеграционе процесе у Савезној држави у складу је са јачањем стабилности у Евроазији.

Лукашенко је истакао да је искуство које су Москва и Минск стекли за четвртину вијека омогућило ефикасно реаговање на изазове и пријетње.

- Увјерен сам да богата билатерална агенда отвара нове перспективе за дугорочну узајамну сарадњу, продубљујући бјелоруско-руске кооперативне везе, које су усмјерене на повећање благостања грађана Бјелорусије и Русије - додао је бјелоруски предсједник.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм