Izvještaj Britanaca o Balkanu

Rusija, Kina i turska popunile prazninu

  • 13.07.2018. 07:09

Spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu na Zapadnom Balkanu koga je EU zapostavila u posljednjih deset godina.

To se navodi u izvještaju britanskog Komiteta za spoljne poslove, uz navode da je ruski uticaj slab, zbog slabog ekonomskog prisustva, u odnosu na kineski i turski.

Dodaje se i da je uprkos tome Rusija sposobna da iskoristi regionalne probleme i ugrozi regionalni napredak ka miru i članstvu u EU i NATO. 

”Jedna od najvećih prijetnji je povećano rusko prisustvo, što se moglo vidjeti pri pokušaju državnog udara u Crnoj Gori. To je lukav priper ruskog apetita za rizikom i spremnost za stvaranje smetnji. Mediji su prenijeli da lokalna policija u Srpskoj kupuje oružje iz Rusije. Time se podstiče strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u BiH”, navodi se. 

Dodaju se i mišljenja pojedinih stručnjaka – navode da Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu, te da su dobri u pogoršavanju loših situacija.

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм