Smanjenje broja diplomata

Rusija: Novi neprijateljski postupak Holandije, slijedi odgovor

  • Извор: СРНА
  • 20.02.2023. 22:21

Moskva je najavila neizbježne recipročne mjere na odluku Holandije o smanjenju broja ruskih diplomata i zatvaranju ruske trgovinske misije koju smatra neprijateljskim potezom s ciljem uništenja odnosa.

"Smatramo odluku holandskog Ministarstva spoljnih poslova o radikalnom smanjenju broja službenika ruske Ambasade u Hagu i suspenziju aktivnosti trgovinske misije u Amsterdamu kao novi neprijateljski korak s ciljem daljeg uništenja rusko-holandskih odnosa", saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva inostranih poslova (MIP).

U saopštenju se napominje da su godinu dana vođene teške konsultacije kako bi se stvorili uslovi za funkcionisanje diplomatskih misija Ruske Federacije, pogođenih protjerivanjem koje je pokrenula Holandija u martu prošle godine.

U saopštenju se ističe da je, kada su nesuglasice bile gotovo potpuno prevaziđene, Holandija omela proces pregovora, očigledno, na osnovu instrukcija spolja.

"Odluka o suspenziji aktivnosti trgovinske misije dovodi do uništenja trgovinske i ekonomske saradnje koja je dugo postojala između dvije zemlje. Moskva kategorično odbija pokušaje Haga da opravda svoje razorne postupke sa nerealnim izmišljotinama o Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini", dodaje se u saopštenju i najavljuju neizbježne recipročne mjere.

Holandija je ranije donijela odluku da ograniči broj ruskih diplomata u toj zemlji i desetak službenika Ambasade mora da napusti tu državu. Osim toga, donesena je odluka o zatvaranju ruske trgovinske misije u Amsterdamu.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.