Potvrdio Pjotr Tolstoj

Rusija se povlači iz SZO i STO

  • Извор: Б92
  • 18.05.2022. 22:05

Vlada Rusije počela je proces jednostranog povlačenja iz više međunarodnih organizacija.

"Uključujuću Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO)", izjavio je danas zamjenik predsjednik državne Dume Pjotr Tolstoj.

Ponovo ćemo razmotriti naše međunarodne obaveze i ugovore od kojih sada nemamo nikakvu korist, već samo direktnu štetu.

Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je u Dumu spisak tih ugovora i mi ćemo ga analizirati i predložiti da se povučemo iz njih, rekao je Tolstoj, prenosi Politiko.

On nije naveo o kojim se sve ugovorima radi, ali je rekao da je naredni korak izlazak iz STO i SZO, "koje su zanemarile sve obaveze prema Rusiji“.

Evropske članice SZO su 10. maja podržale rezoluciju kojom se ta organizacija Ujedinjenih nacija poziva da donese odluku o premiještanju evropskog sjedišta Kancelarije za nezarazne bolesti iz Moskve i da privremeno suspenduje sve regionalne sastanke koji je trebalo da se održe u Rusiji.

Pomoćnik ruskog ministra zdravlja Andrej Plutnicki tada je izjavio da usvajanje takve rezolucije predstavlja grubo kršenje Statuta SZO.

Predlog o povlačenje iz STO u Dumi je dat još u martu, nakon što je grupa zapadnih zemalja odlučila da Rusiji ukine trgovinske povlastice zbog invazije na Ukrajinu.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!