Smatraju vojni analitičari

Rusija srušila svoj satelit projektilom iz "S-500" ili "S-550"

  • Izvor: Srna
  • 19.11.2021.14:49

Rusija je srušila svoj neaktivni satelit projektilom iz najnovijeg sistema protivvazdušne odbrane "S-500", a moguće i novijim "S-550", koji mogu da obore objekte u svemiru, smatraju vojni analitičari.

Svemirska komanda SAD oštro je prije nekoliko dana osudila Rusiju zbog obaranja jednog od ruskih satelita.

Prema Amerikancima, Rusija je upotrijebila protivsatelitsku raketu sa direktnim presretanjem /DA-ASAT/ i tako stvorila 1.500 krhotina koje bi mogle ugroziti druge satelite u Zemljinoj orbiti.

Moskva je objasnila svoj potez namjerom da ostane ukorak sa aktivnostima američke vojske u svemiru.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je obaranje satelita "Celina-D", što je naziv koji koristi Moskva, dok američki i drugi strani mediji navode "Kosmos-140".

Kako ističu vojni analitičari, obaranje je izvedeno sa maksimalnim pogotkom i predstavlja odgovor na novu američku svemirsku strategiju i testiranja najnovijih modifikacija bespilotnih letjelica "X-37".

Rusija tvrdi da je američka strana aktivno, ali neprimjetno razvijala i testirala najnovije ofanzivne sposobnosti različitih vrsta u orbiti, uključujući najnovije modifikacije bespilotne svemirske letjelice "X-37".

Stručnjaci navode da Rusija posjeduje dva sistema protivvazdušne odbrane koja mogu da unište objekat u svemiru, i to "S-500" i najnoviji "S-550".

Tagovi: