Saopštenje

Ruska Ambasada: Činjenice o uništavanju brane Kahovske HE i amonijakovoda Tolijati-Odesa

  • Извор: Агенције
  • 19.06.2023. 17:12

Urušavanje brane vodne akumulacije Kahovske hidroelektrane 6. juna bilo je posljedica sistemskih te namjerno smišljenih koraka Oružanih snaga Ukrajine, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

U saopštenju su ističe da su ukrajinski mineri počeli opremanje brane eksplozivom još u septembru 2014. godine prema podacima internet-portala Voenkor.Info,

“Ali je ovaj ekploziv bio uklonjen od strane ruskih vojnika. Rusija je zauzela Kahovsku hidroelektranu prvog dana operacije 24. februara 2022. godine bez borbenih dejstava na njenom području. Od ljeta 2022. godine ukrajinske snage su počeli snažno i skoro svakodnevno granatiranje same brane vodne akumulacije te zgrada hidroelektrane Kahovka”, ističu iz ruske Ambasade.

Ustavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću

Ustavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću

U saopštenjsu se navodi da se ispaljivalo oko 120 projektila te municije većeg kalibara, od kojih samo iz raketnog višecjevnog bacača "HIMARS" bilo je ispaljeno više od 300 raketa.

“12. avgusta 2022. godine raketima bilo je uništeno tri od šest turbina Hidroelektrane, dok 18. oktobra bila je ozbiljno oštećena brana. 21. oktobra ove činjenice Rusija je predočila Savjetu bezbjednosti UN, dok su već 6. novembra bila oštećena vrata brane. 29. decembra 2022. godine Vašington post je objavio izjavu komandanta ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti Andreja Kovaljčuka da su njegove snage izvršile probno ispitivanje kontrolisanog protjerivanja ruskih snaga vodenim talasom putem probijanja tri rupe u brani HE Kahovka pomoću projektila HIMARS”, dodaje se u saopštenju. 

Ističu da se od marta 2023. godine granatiranje nastavilo "punom parom" sve do urušavanja brane 6. juna.

“Dvije činjenice besprijekorno dokazuju krivicu ukrajinske strane. Ukrajinske snage upravo uoči rušenja brane su doveli do kritičnog nivoa visinu vode u akumulaciji posredstvom otvaranja vrata na Dnjeprovskoj hidroelektrani uzvodno od Kahovke”, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je istovremeno MIP Ukrajine izdao 6. juna hitnu izjavu o "potrebnosti restrikcija protiv ruske raketne i nuklearne idustrije".

Ovo su banjalučki policajci koji su spriječili ženu da skoči u Vrbas

Ovo su banjalučki policajci koji su spriječili ženu da skoči u Vrbas

“Što svijedoči o smišljenom korištenju katastrofe Kijevom te njegovim zapadnim gazdama radi povećanja sankcionog pritiska na Rusiju, što takođe dokazuje planirani karakter rušenja brane od strane Kijeva. U suštini, dizanje brane u vazduh je rješavalo aktuelne vojne zadatke ukrajinskih oružanih snaga na pregrupisavanju svojih jedinica nakon neuspješnog početka ofanzive. Ali ovaj nepromišljeni korak je prouzrokovao opsežne humanitarne i ekološke posljedice za stanovništvo, poljoprivredno zemljište te opšte okruženje u čitavoj regiji”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su desetine sela i gradova bili potopljeni.

“Zbog pada nivoa vode u Kahovskoj vodnoj akumulaciji je prestao raditi Sevjero-Krimski kanal što je stvorilo prijetnju ne samo za navodnjavanje regije nego i za hlađenje nuklearnih reaktora Zaporoške nuklearne elektrane što se može smatrati kao provokacija nuklearne havarije. Sinhronizovano, Ukrajinci su raznijeli dio Tolijati-Odesa u Harkovskoj oblasti što je postalo ključna prijetnja za globalnu prehrambenu bezbjednost kao i za Crnomorske sporazume u Istanbulu od 22. jula 2022. godine. Svake godine preko amonijakovoda se pumpalo dva miliona tona amonijaka za proizvodnju đubriva koje bi moglo obezbijediti uzgajanje hrane za 45 miliona ljudi”, kažu iz ruske Ambasade.

Snažan zemljotres u Turskoj

Snažan zemljotres u Turskoj

Ističu da su kijevske vlasti izvršile direktan udar na zajedničke napore u borbi protiv gladi i potkopali su pomoć siromašnim zemljama Azije, Afrike te Latinske Amerike, što je takođe udar protiv humanitarnih inicijativa generalnog sekretara UN Antonia Gutereša.

“Dakle Rusija odlučno osuđuje diverzije oružanih snaga Ukrajine protiv kritično važnih objekata civilne infrastrukture, te ove akcije mogu biti okarakterisane kao vojni zločin ili teroristički čin”, zaključuje ruska Ambasada u saopštenju.

Пратите нас и путем Вибера