Varšava

Ruska ambasada u Poljskoj spremno čeka svaku odluku zvanične Moskve

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2023. 13:46

Ambasada Rusije u Varšavi spremna je za svaku odluku Moskve nakon što su poljske vlasti zaplijenile zgradu ruske škole u Varšavi, saopštio ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev.

- Odluke se donose u našem centru. Kako naše rukovodstvo odluči, tako će biti - rekao je on ruskim medijima, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost prekida diplomatskih odnosa.

Diplomata je takođe rekao da su zaposleni u školi pri ruskoj ambasadi angažovani na selidbi opreme iz zgrade koju su zaplijenile poljske vlasti.

- Zvanično ćemo poslati protestnu notu, nakon završetka vikenda u utorak. Danas i sutra su slobodni dani - rekao je ambasador.

On je saopštio i da će škola pri ruskoj ambasadi nastaviti sa radom 10. maja, samo u drugoj zgradi.

Poljske vlasti su 1. marta prošle godine najavile početak procesa zapljene nekretnina u Varšavi, za koje se smatra da su u "nelegalnom posjedu Rusije".

Riječ je o zgradama u ulici Keleckoj 45, gdje se nalazi škola, i u ulici Sobjeski 100, gdje su ranije živjele ruske diplomate, a sada zgrada nije naseljena i potreban joj je remont.

Ranije je dopisnik Sputnjika javio da su predstavnici gradskih vlasti u Varšavi u pratnji policije stigli ispred zgrade škole pri ruskoj ambasadi.

Nakon što su ruske diplomate odbile da otvore vrata, policija je razvalila kapiju i ušla unutra.

Na lice mjesta stigao je i ruski ambasador Sergej Andrejev. Zamjenik ambasadora je rekao da su poljske vlasti dale rok zaposlenima u školi da do 18.00 časova napuste zgradu.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм