Саопштење

Руска ФСБ ове године осујетила 14 покушаја саботаже и тероризма на Криму

  • Извор: Агенције
  • 11.12.2023. 10:50

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је данас да је открила широку тајну мрежу украјинских агената на Криму ове године и осујетила 14 покушаја саботаже и тероризма, као и да је 10 особа већ осуђено за планирање тих аката.

У саопштењу се наводи да је ФСБ, у сарадњи са Руским истражним комитетом, сузбио активности широке мреже агената на Криму којима су управљале украјинске обавјештајне агенције под контролом Запада у циљу извршења аката саботаже и тероризма усмјерених на владине званичнике, руско војно особље и официре ФСБ, као и на транспортне и енергетске објекте, пренио је ТАСС.

Прецизира се да су планирани напади били усмјерени на лидера Крима Сергеја Аксјонова, предсједника кримског парламента Владимира Константинова, градоначелницу Јалте Јанину Павленко, проруског блогера Александра Талипова и активисту Олега Царјова.

Идентификовани су агенти којима се руководило из Главног обавештајног директората Министарства одбране Украјине - ГУР и Службе безбједности Украјине, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, спријечено је 14 аката саботаже и тероризма, укључујући експлозије на жељезничким пругама на шест локација, на два гасоводна постројења, три трафостанице и три моторна возила.

Одузето је 37 импровизованих експлозивних направа и више од 200 килограма експлозивних материја, прецизира се у саопштењу.

Наводи се да је до сада покренуто више од 30 кривичних истрага у вези са тероризмом, а да оптуженима пријети казна до 25 година затвора.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм