Penzionisani ruski admiral

Ruski admiral tvrdi da je "Kursk" potonuo nakon sudara sa NATO podmornicom

  • Извор: СРНА
  • 22.11.2021. 14:09

Penzionisani ruski admiral Vjačeslav Popov izjavio je da je katastrofa podmornice "Kursk" izazvana sudarom sa podmornicom NATO saveza, što je protivno zvaničnom zaključku da je najveća mornarička nesreća u postsovjetskom dobu posljedica neispravnog torpeda.

Popov, koji je bio komandant ruske Sjeverne flote u vrijeme kada je "Kursk" eksplodirao i potonuo tokom mornaričkih manevara u Barencovom moru, rekao je u danas emitovanom intervjuu da je NATO podmornica nenamjerno udarila u Kursk dok ga je prikriveno pratila sa male udaljenosti.

Popov je rekao državnoj agenciji RIA "Novosti" da je i zapadna podmornica oštećena u snažnoj eksploziji i da je poslala signal za pomoć iz tog područja. On nije identifikovao drugu podmornicu i prizao je da ne posjeduje dokaz za ovu tvrdnju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše navode Popova, uz napomenu da je zvaničnom istragom zaključeno da je katastrofu izazvala eksplozija goriva koje je curilo iz neispravnog torpeda.

Popov, koji je, kao komandant Sjeverne flote, okrivljen za sporu i neorganizovanu rekaciju na katastrofu, i ranije je pominjao teoriju sudara, ali nikada ranije nije bio ovako direktan i detaljan.

Ruski mediji u to vrijeme su izvijestili da su u oblasti nedaleko od mjesta gdje je izvođena vježba ruske mornarice bile dvije američke i jedna britanska podmornica.

"Kursk" je potonuo 12. avgusta 2000. godine nakon dvije snažne detonacije. Većina od 118 članova posade odmah je poginula dok je podmornica tonula na dno do dubine od 108 metara, ali su 23 muškarca uspjela da se sklone u zadnji odjeljak, gdje su čekali pomoć.

Dezorijentisana komanda ruske mornarice izgubila je sate prije pokretanja potrage, a vlasti su odbile pomoć Zapada i poslale ruske mini-podmornice da otvore izlaz za spasavanje.

Sedam dana kasnije, Rusija je pozvala norveške ronioce. NJima je bilo potrebno samo nekoliko časova da otvore izlaz, ali je već bilo prekasno za spasavanje bilo koga.

Istragom je zaključeno da su svi mornari umrli od trovanja ugljen-monoksidom u roku od osam sati nakon eksplozija, daleko prije nego što je bilo kakva pomoć mogla da stigne.


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином