Ruski portal: Kriju li naučnici zagađenje u Sibiru

  • 30.03.2021. 15:54

Sibirski ogranak Ruske akademije nauka zaključio je da se čak 78 odsto najzagađenijih ruskih gradova nalazi na području Sibira, ali su naučnici odlučili da blokiraju objavljivanje izvještaja o zagađenju u toj ruskoj regiji iz straha da bi to moglo da naljutiti glasače uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za septembar ove godine, tvrdi lokalni portal "Tayga.info".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima je juče rekao kako nema ni govora da je vlada pokušala da zaustavi objavljivanje zabrinjavajućeg istraživanja.

"Naučnici su sami tako odlučili", kazao je Peskov.

Portal "Tayga.info" piše da je sibirski ogranak Ruske akademije nauka navodno odlučio da stavi oznaku tajnosti na izvještaj o zagađenju, kao i da su uskratili pristup snimcima javne rasprave, objavljenim na YouTube.

Naučnici su nalaze o zagađenju povezali sa povećanim brojem poremećaja kod novorođenčadi, dječjih bolesti kao i karcinoma zabilježenih u toj ruskoj regiji, piše sibirski portal.

Na portalu Tayga.info, čiji su novinari, kako se navodi, imali priliku da vide snimak, kaže se da je na blokiranje izvještaja pozivao Aleksej Kontorovič, osnivač Instituta za geologiju nafte i gasa sibirskog ogranka akademije nauka, prenosi "Jutarnji list".

"Zamislite da objavimo ove izvještaje sa koncentrisanim informacijama, poput bombe, pred izbore", kazao je Kontorovič na snimku.

Kontorovičev kolega i jedan od autora istraživanja, čelnik Instituta za atmosfersku optiku Igor Ptašnik, kazao je za portal "Open Media" kako je odluka o blokadi objave samo skrenula dodatnu pažnju na sam izvještaj.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок