Oprečni podaci

Rusko ministarstvo: Nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni

  • Извор: Агенције
  • 25.02.2022. 13:16

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni", nakon što je ruska vojska zauzela tu bivšu elektranu u Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici daju drugačije podatke.

Ukrajinski Inpektorat za nuklearno regulisanje objavio je mapu automatskog mjerenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj mjeri", prenosi Euronjuz.

Međutim, iz Inspektorata su naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju zbog vojnih akcija u zemlji.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak saopštio je juče da su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu u Černobilju "nakon žestoke bitke". Ova elektrana udaljena je od Kijeva 134 kilometra.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je, prije nego što su ruski vojnici zauzeli Černobilj, da "vojnici daju živote kako se tragedija iz 1986. godine ne bi ponovila". On je ruski upad u elektranu nazvao "objavom rata cijeloj Evropi".

Nakon što su ruske snage zauzele Černobilj, portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je novinarima na da postoje izvještaji da ruski vojnici drže tamošnje osoblje kao taoce.