Fašistički simboli

Sa spomenika u Blajburgu uklonjene oznake NDH

  • Извор: СРНА
  • 05.05.2022. 11:17

Oznake fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) skinute su sa spomenika vojnim formacijama NDH u Blajburgu u Austriji, u skladu sa preporukama saveznih i naredbama lokalnih austrijskih vlasti, javlja RTS.

Na ovom spomeniku, koji je podiglo proustaško udruženje "Blajburški počasni vod", do sada su bili natpisi na hrvatskom jeziku "Čast i slava paloj hrvatskoj armiji u maju 1945" i na njemačkom "U znak sjećanja na pale Hrvate u maju 1945".

Prevod na njemački bio je lažan i kamufliran, pa, dok je hrvatska varijanta otvoreno odavala počast vojsci jedne fašističke države unutar Hitlerovog bloka, njemačka varijanta je samo konstatovala patnju jednog naroda u ratu.

Pored natpisa je stajala hrvatska šahovnica sa početnim bijelim poljem, kakva je bila u upotrebi u NDH.

Sredinom marta su lokalne vlasti austrijske pokrajine Koruške prvo naredile da se sa kamena ukloni hrvatski natpis, a prije dva dana je uklonjen i grb.

Na spomeniku su ostali samo neutralni njemački natpis i veliki crni krst.

Proustaška okupljanja na Blajburškom polju su od ove godine potpuno zabranjena na preporuku Odbora za unutrašnju politiku austrijskog saveznog parlamenta.

Ono što će se od te manifestacije i dalje odvijati na austrijskom tlu jeste bogosluženje 13. maja u lokalnoj crkvi u Blajburgu /Pliberku/ pod ingerencijom Zagrebačke nadbiskupije, nakon kojeg će uslijediti polaganje vijenaca kod spomenika.

Hrvatski sabor i dalje ostaje pokrovitelj manifestacije na Blajburškom polju, s tim da se ona sada održava na groblju Mirogoj u Zagrebu i u Udbinama kod Zadra.

Kako navodi RTS, zbog stalnih novoustaških i starorevizionističkih ekscesa, austrijski parlament je u julu 2020. godine ovlastio grupu specijalista za istorijsku i pravnu procjenu hrvatskog skupa u Blajburgu.

Rezultat njihove procjene, objavljen u novembru prošle godine, glasio je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko djelovanje i propaganda.

Odbor za unutrašnju politiku parlamenta je početkom marta zabranio skup, nakon čega je uslijedila i reakcija lokalnih vlasti u Klagenfurtu i Pliberku, te je sa spomen-kamena u dva koraka uklonjen sporni sadržaj. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм