Uprsko povlačenju ruskih trupa

SAD: Pomagaćemo Ukrajini dokad treba, šanse za skoru pobjedu su mali

  • Izvor: ATV
  • 16.11.2022.21:56

SAD će pomagati Ukrajini da se brani od Rusije sve dok bude potrebno, ali ruska je moć još velika i izgledi za skoru vojnu pobjedu su mali, rekli su najviši američki vojni zvaničnici i dodali da je Kijev taj koji će odrediti kada i kako pregovarati sa Moskvom.

"Ukrajina će se nastaviti odupirati. Ukrajina se neće povući", rekao je u Vašingtonu general Mark Mili, načelnik Zajedničke komande, dodajući da je Ukrajina slobodna i da "želi ostati slobodna". I Mili i ministar obrane Lojd Ostin rekli su da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Nuku je umanjio izglede za bilo kakvu skoru, direktnu vojnu pobjedu Ukrajine, upozoravajući da Rusija još ima veliku borbenu moć unutar Ukrajine uprkos pretrpljenim vojnim neuspjesima.

"Vjerovatnost ukrajinske vojne pobjede - definisane kao izbacivanje Rusa iz cijele Ukrajine uključujući Krim - vjerojatnost da se to dogodi u skorije vrijeme nije velika, vojno", rekao je Mili na zajedničkoj konferenciji s Ostinom. Međutim, smatra da je moguće političko rješenje.